Alumnes procedents de tot el món celebren el final del seu primer curs de català a Falset

23/05/2018
La cloenda es va fer dimarts 22 de maig al Consell Comarcal, seu del Servei Comarcal de Català del Priorat

El dimarts 22 de maig l’alumnat del nivell Bàsic 1 del Servei Comarcal del Priorat va celebrar el final del seu primer curs de català a la sala d’actes del Consell Comarcal del Priorat.

Durant l’acte, que van titular La festa de les cultures, l’alumnat va llegir els textos que havien preparat per presentar a la resta de companys i als seus acompanyants informació i costums dels seus països respectius: la República Dominicana, Togo, Moldàvia, els Estats Units i Irlanda, i tot en català. A més, una de les alumnes, que és cantant d’òpera professional, va interpretar un magnífic fragment de Turandot.

Cal destacar que es tracta d’un grup molt divers quant a origen (a banda dels països ja esmentats també hi ha persones del Marroc, Rússia i de l’Estat espanyol, tot i que no van poder ser a la festa) i també quant a localitat de residència al Priorat, perquè actualment viuen a Marçà, Porrera, la Figuera, la Torre de Fontaubella, Torroja del Priorat, Capçanes i Falset.

Rosalia Vernet, la professora i responsable del Servei Comarcal de Català del Priorat; Anna Saperas, directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus, i Joan Reig, gerent del Consell Comarcal, els van felicitar pels progressos i pel fet que en quatre mesos persones d’origen tan divers fossin capaces de comunicar-se en català, i les van animar a continuar amb el seu aprenentatge. D’altra banda, el representant del Consell els va obsequiar amb un llibre sobre la comarca.

En acabar, diversos alumnes van dur plats típics dels seus llocs d’origen, que van compartir amb la resta dels presents mentre continuava la tertúlia.

El Servei Comarcal de Català del Priorat té previst reprendre els cursos a la tardor, encara que va oferir als presents poder fer cursos intensius d’estiu al juliol a Reus.

Finalment, recordem que aquest mateix mes de maig el Servei Comarcal de Català del Priorat va presentar a les famílies de l'Escola Antoni de Vilanova de Falset el programa Voluntariat per la llengua. La iniciativa compta amb el suport de l'equip directiu i del professorat del centre, que va animar els familiars a participar-hi, i de l'AMPA, que en va fer difusió.

De resultes d'aquesta presentació es van formar sis parelles lingüístiques amb aprenentes interessades a parlar una mica en català i voluntaris o voluntàries que les ajudaran a perdre la vergonya i adquirir més recursos. Les parelles lingüístiques es comprometen a trobar-se una hora a la setmana durant deu setmanes amb un únic propòsit: facilitar la conversa en català perquè aquestes persones que el parlen una mica però no s'atreveixen a fer-ho ho facin amb un voluntari o voluntària que els escoltarà, revisarà i comentarà aquelles paraules o expressions que no acaben de ser adequades en català.

Està previst que en les properes setmanes se'n puguin formar més ja que ja hi ha noves aprenentes interessades, així que les persones que vulguin col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al Servei Comarcal de Català del Priorat, per telèfon (977 83 19 83) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat.

Maig de 2018