Aprovat el pressupost del Consell Comarcal del Priorat d’aquest 2018

29/05/2018

El ple del Consell Comarcal del Priorat va aprovar dilluns el pressupost de la institució per a l’exercici 2018, xifrat en 3.923.563,37 euros. En paraules del president del Consell, Jordi Sabaté, “es tracta d’un pressupost que, en bona mesura, segueix la línia de contenció dels darrers anys, tot i que, entre d’altres coses, també ve determinat per la previsió de despesa que requerirà la posada en marxa de les diverses iniciatives previstes en el Programa Estratègic de Competitivitat Territorial (PECT), com és el cas del banc de terres del Priorat”. El pressupost va sortir endavant amb l’única abstenció del conseller de la CUP.

En aquest sentit, el pressupost del Consell Comarcal per al 2018 s’incrementa en uns 245 mil euros. Una de les partides que augmenta la seva dotació és la de personal, cosa que s’explica per l’atenció que requerirà el desenvolupament de les accions incloses en el PECT i dels diversos programes d’ocupació, entre d’altres accions. 

En el cas del PECT, la comarca del Priorat es beneficiarà dels fons Feder de la Unió Europea, amb una inversió total que s’eleva a gairebé 1,5 milions d’euros, dels quals el 50% aniran a càrrec dels fons europeus. Entre els projectes inclosos en el programa hi ha el desenvolupament d’un banc de terres que permeti la continuïtat del conreu en finques susceptibles d’abandonament de l’activitat agrícola.

El president del Consell també va destacar l’increment de la partida que la institució destina, mitjançant subvencions, a les activitats de promoció cultural que es fan en els diversos pobles de la comarca. En aquesta ocasió, el Consell també ha modificat la fórmula de distribució dels ajuts, que ara centralitzaran els ajuntaments de la comarca. “Són els diversos consistoris els que coneixen millor quina és la realitat de cadascun dels seus pobles, amb la qual cosa també ens sembla lògic que siguin els ajuntaments els que decideixin a quines entitats locals es destinen aquestes subvencions”, afirma Sabaté.

Finalment, el ple del Consell va aprovar per unanimitat tres mocions. Una primera  (presentada per la CUP) en suport al professorat de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca. El text aprovat mostra la solidaritat del ple amb el professorat i tota la comunitat educativa d’aquest institut i demana l’arxiu immediat del procediment judicial obert contra professorat d’El Palau i d’altres procediments judicials oberts amb la mateixa motivació contra docents de l’escola pública catalana.

La segona segona moció aprovada (també a petició de la CUP) mostra el suport del Consell Comarcal del Priorat a les persones acusades i investigades en relació a les mobilitzacions del 8 de novembre i les altres causes contra les mobilitzacions populars. Alhora, el text aprovat reconeix el caràcter no violent de les mobilitzacions, prèvies al referèndum, com també les posteriors en els dies 1 i 3 d’octubre, i 8 de novembre.

Finalment, la tercera moció aprovada (en aquest cas, a instàncies de tots els grups presents al ple) insta la Diputació de Tarragona que assumeixi la funció del Delegat de protecció de dades del Consell Comarcal del Priorat i els seus organismes dependents.