El Consell col·labora en l’edició d’un llibre sobre la història de Falset i el Priorat escrit el 1936

23/01/2018
L’obra, de Josep M. Llebaria Rabascall, ha restat inèdita més de vuitanta anys i es presenta aquest dijous a les 19.00 hores a Falset

El Consell Comarcal del Priorat ha col·laborat en l’edició d’un llibre sobre la història de Falset i la comarca que es presenta aquest dijous (a partir de les 19 hores) al teatre de l’Artesana de Falset.

El llibre (titulat ‘Història de la Vila de Falset’) és obra de Josep M. Llebaria Rabascall i té la particularitat d’haver estat acabat d’escriure l’any 1936. L’obra veu la llum, per tant, més de vuitanta després d’haver estat escrita i és un compendi del coneixement historiogràfic que existia sobre Falset i el Priorat just abans de la guerra civil, amb la qual cosa l’autor recull informacions i consulta fonts que, en alguns casos, es van perdre per sempre més.

El llibre (de 413 pàgines) ha estat editat per Rafael Dalmau, a partir d’una iniciativa conjunta dels descendents de l’autors, el Consell Comarcal del Priorat, l’Ajuntament de Falset, l’Arxiu Comarcal del Priorat i el Centre d’Estudis Falsetans.

El llibre, com era habitual a l’època en les monografies locals, recorre la història“des dels temps geològics fins a l’edat contemporània”, amb capítols dedicats expressament a la prehistòria, eels romans, els gods, la dominació sarraïna, la conquesta cristiana, l’edat mitja, els temps de Felip V, les guerres del segle XIX i la població “moderna”. L’autor no va oblidar tampoc nombroses referències, a mode d’addenda, a personatges cèlebres de la localitat i a petits estudis a la cultura local, el caràcter i els costums, la tradició oral, la rondallística, la flora, la fauna i, fins i tot, els trets dialectals de la parla de Falset.

En la introducció, Jaume Teixidó, director de l’Arxiu Comarcal del Priorat, en destaca que “l’obra, més que una història de Falset, va molt més enllà i abasta la major part de la comarca, ja que en dóna nombroses dades i notícies”. Teixidó també esmena que “un dels grans mèrits de l’autor va consistir a conèixer perfectament tots els treballs que parlessin de Falset i la comarca, fossin de l’època que fossin”.