El Consell Comarcal del Priorat se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Dona Rural

16/10/2018

El Consell Comarcal del Priorat es va sumar ahir dilluns 15 d’octubre a la commemoració del Dia Internacional de la Dona Rural. Davant la seu de la institució es va procedir a la lectura de la declaració del Consell Nacional de les Dones de Catalunya.

En el text es reconeix el paper necessari de la dona per a la promoció del desenvolupament agrícola i rural, la millora de la seguretat alimentària i l’erradicació de la pobresa rural. Amb tot, la declaració posa sobre la taula els problemes socials i econòmics que pateixen les dones rurals, problemes que estan invisibilitzats. 

En el cas de l’Estat Espanyol, la Llei de Titularitat Compartida porta dos anys en vigor i s’ha implantat de forma diferent segons les autonomies, si bé són comuns les dificultats per al seu desenvolupament a causa de la falta d’informació. Sovint, aquesta manca d’informació fa que, en les explotacions familiars on l’home és el titular (la gran majoria), aquest es negui a signar la cotitularitat amb la dona, que continua així en un paper de dependència.

Molts són els problemes que afecten les dones rurals, tot i les diferències segons els països, la majoria tenen a veure amb la falta d’accés a la propietat de la terra. També amb la falta de visibilització i reconeixement del seu treball (malgrat ser el sustent de la població) i amb les agressions sexuals i violències de tot tipus.

Per últim, la declaració reivindica el reconeixement del treball imprescindible de les dones rurals per a la sostenibilitat de la vida. També recorda que el desenvolupament ha d’anar associat al fet rural per tal de fixar la població en els territoris, amb naixements i assentaments que impedeixen l’abandonament dels pobles.