El Voluntariat per la llengua busca nous participants a Reus i als municipis del Baix Camp i el Priorat

26/04/2018
El CNL organitza el projecte "Fem un beure?" i una sortida per camins de Reus conduïda per una voluntària.

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus Miquel Ventura posa en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) a Reus i a la comarca del Baix Camp i del Priorat, una iniciativa que promou l'ús de la llengua catalana en àmbits quotidians amb la formació de parelles lingüístiques.

Voluntaris i aprenents dediquen una hora a la setmana durant deu setmanes a parlar en català. Així, doncs, per desenvolupar el programa necessitem més persones voluntàries que parlin en aquesta llengua i aprenentes que fa poc que l'estan adoptant i que vulguin conversar i implicar-se en les activitats que s'organitzen des del CNL.

El voluntari inverteix una hora setmanal del seu temps durant deu setmanes a conversar amb l'aprenent en el municipi que tots dos hagin escollit a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en català en àmbits reals i distesos. Per això, i com a novetat per a aquesta edició, el CNL ofereix la proposta "Fem un beure?", unes trobades col·lectives setmanals en establiments col·laboradors del programa que faran de punt de trobada per a tots aquells que vulguin xerrar en català  mentre prenen alguna cosa.

El Voluntariat per la llengua també es pot fer amb la modalitat virtual, que permet practicar català a través de la conversa per mitjà de plataformes de videoconferència. Aquesta nova modalitat neix amb l'objectiu de facilitar la pràctica del català a persones que no poden fer un voluntariat presencial.

Activitats per a voluntaris i aprenents

Els integrants de les parelles lingüístiques poden participar en les activitats complementàries que el CNL organitza per a elles. Per a aquest trimestre es preparen l'assistència a dos concerts de música clàssica, una passejada per camins de Reus de la mà d'una voluntària, a més d'altres activitats a Cambrils i a l'Hospitalet de l'Infant,  i de pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors amb alumnat dels cursos de nivell bàsic 3 i altres aprenents.

Punts d'inscripció del Voluntariat per la llengua

Les persones que estiguin interessades a participar-hi com a aprenentes o com a voluntàries poden adreçar-se al CNL de l'Àrea de Reus, situat al carrer de l'Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat), al Servei Local de Català de Cambrils, al Servei Comarcal de Català del Baix Camp o al Servei Comarcal de Català del Priorat .  O poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat/participa-hi.

També es poden dirigir al Casal de Joves La Palma i tant a la Biblioteca Central Xavier Amorós com a la Biblioteca Pere Anguera, al Punt del Voluntariat de Cambrils, a la Biblioteca Infant Pere de l'Hospitalet de l'Infant, a la Biblioteca de la Selva del Camp, a la Biblioteca Municipal de Montbrió, a la Biblioteca Joan Miró de Mont-roig del Camp, a la Biblioteca Antoni Gaudí de Riudoms, a la Biblioteca de les Borges del Camp, a Cal Barantxó de Castellvell del Camp  i a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset. Finalment, també són punts d'inscripció molts serveis de Joventut, com el  de Riudoms, Montbrió, Vinyols, Riudecanyes, Cambrils, l'Hospitalet de l'Infant, Mont-roig i Miami Platja.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi han participat més de 100.000 parelles.