Exposició a la cartoixa sobre Josep Subirats, pintor i cartellista amb orígens prioratins

07/05/2019
El Consell Comarcal dona suport a aquesta mostra, que obre portes aquest dijous coincidint amb el simposi ‘Paisatge, agricultura i dona’

La Cartoixa d’Escaladei acull, a partir d’aquest dijous 9 de maig, l’exposició que du per títol “El Priorat, per Josep Subirats”, una mostra que recull l’obra pictòrica d’aquest artista, amb orígens prioratins, que es va convertir en un dels cartellistes més actius i reconeguts del bàndol Republicà durant la guerra civil del 1936-1939. L’exposició, organitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, compta amb el suport del Consell Comarcal del Priorat i s’obre al públic coincidint amb la celebració del simposi “Paisatge, agricultura i dona”, que se celebra a la cartoixa a final d’aquesta setmana.

Josep Subirats i Samora va néixer a Barcelona l’any 1914. Provenia, per part de mare, d’una vella família de Poboleda (Priorat), els Samora, que ja eren al poble almenys des del segle XVII. “Des de molt jove coneixia Poboleda i hi passava alguns dies de vacances. Ja des de dels anys vint trobem alguns dibuixos del poble, de les teulades, dels paisatges, alguns retrats. Encara que nascut a Barcelona, Poboleda és “el poble”, aquest poble que tants barcelonins de la seva generació porten al cor i en el qual tenen arrels molt profundes, perquè l’emigració familiar és encara molt recent”, explica la seva filla, la sociòloga i ex regidora de l’Ajuntament de Barcelona, Marina Subirats, en el catàleg de l’exposició.

La mostra recull vint-i-cinc d’obres de l’artista, entre les quals també hi ha cartells de la guerra d’inspiració prioratina. “La selecció de les obres que s’han inclòs a la mostra parteix de dos criteris concrets que ens han permès destriar d’entre una setantena llarga de dibuixos, pintures i gravats. Treballs on són recurrents paisatges del Montsant i el riu Siurana, les vistes de Poboleda i els camps que envolten el poble on ell tenia la casa, o d’altres vistes més puntuals de Torroja del Priorat o la Vilella Baixa”, en paraules del comissari, Blai Rosés. 

El primer criteri de selecció ha consistit a mostrar la dimensió temporal del treball que fa Josep Subirats en la seva mirada del Priorat, un exercici que s’inicia l’any 1929 i que s’allarga fins al 1992. El segon criteri ha consistit a a enfilar la relació dels elements bàsics i constitutius del paisatge prioratí. 

La faceta més coneguda de Subirats, però, no és la de paisatgista, sinó la de cartellista destacat durant la guerra, fent cartells de propaganda com ara els que diuen “Camperol! la revolució necessita el teu esforç” o “Ajudeu els caiguts!" que van tenir una gran difusió. La seva activitat professional es va centrar en el cartellisme, en les arts gràfiques i en la il·lustració, i va col·laborar, entre d’altres mitjans, a la revista ‘L’Esquella de la Torratxa’, signant “Subi”. 

L’exposició a la cartoixa d’Escaladei podrà visitar-se de dimarts a diumenge, d’acord amb els horaris del monument: de 10.00 a 17.00 hores (fins al dia 31 de maig) i de 10.00 a 19.30 hores (a partir de l’1 de juny). Tot i que la mostra ja podrà visitar-se a partir d’aquest dijous, la inauguració oficial i la presentació del catàleg tindrà lloc aquest divendres a les 19.00 hores.