El Priorat estudia la via legal pel que fa al transvasament del riu Siurana

El Priorat estudia la via legal pel que fa al transvasament del riu Siurana

Representants de la comarca s’han reunit amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre per explorar vies legals i de col·laboració
31-08-2017
DSC_0975.jpg

Representants institucionals de la comarca del Priorat i de la Plataforma en Defensa de l’Ebre han mantingut aquest matí una reunió de treball per explorar vies legals i de col·laboració en relació al transvasament d’aigües del riu Siurana a l’embassament de Riudecanyes. La reunió es produeix després que el Consell d'alcaldes i el Consell Comarcal del Priorat hagin decidit fer un pas endavant a l’hora d’exigir, entre d’altres coses, "la revisió de les concessions d'aigües del Priorat que es transvasen a altres conques, amb especial atenció a les concessions atorgades a la Comunitat de Regants de Riudecanyes".

A la trobada hi han assistit, per part prioratina, el president i el vicepresident del Consell Comarcal, Jordi Sabaté i Joan Carles Garcia, respectivament; i el president de la Comunitat Topograpo (Torroja, Porrera, Gratallops i Poboleda) i alcalde de Gratallops, Xavier Gracia. Per part de la Plataforma en Defensa de l’Ebre hi han participat Manolo Tomàs, Joan A. Panisello i Josep Moldó.

“La preocupació a la comarca del Priorat és màxima pel que fa al riu Siurana i el que institucionalment fem ara és explorar totes les vies, convençuts que allò que passa amb el riu Siurana no s’aguanta des de cap punt de vista: ni social, ni mediambiental, ni legal”, raona el president del Consell Comarcal, Jordi Sabaté.

Aquestes i altres iniciatives empreses recentment des de la comarca s’emmarquen  en la mobilització ciutadana i institucional que ha sorgit al Priorat en protesta per la situació del riu Siurana, les aigües del qual es transvasen històricament a l'embassament de Riudecanyes (en una altra conca hídrica). Es dóna el fet que més d'un 90% de l'aigua del Siurana fa cap a l'embassament de Riudecanyes, mentre que el Siurana baixa sec gairebé sempre i hi ha pobles de la comarca del Priorat que tenen greus problemes de subministrament.

Una moció aprovada recentment pels alcaldes i el ple del Consell Comarcal recorda que la comarca compta amb una Carta del paisatge, que té marcats entre els seus objectius: "Conservar i gestionar els paisatges fluvials de manera equilibrada entre la seva conservació i les activitats econòmiques".

En conseqüència, el text aprovat posa damunt la taula un acord de nou punts. El primer exigeix a l'Agència Catalana de l'Aigua "un estudi de l'estat actual de les disponibilitats dels recursos hídrics de la comarca, així com una previsió de les necessitats futures, i la planificació de les inversions necessàries per garantir aquestes necessitats".

També s’exigeix "a l'Agència Catalana de l'Aigua un control rigorós dels cabals transvasats a altres conques, dels usos concrets que es fan d'aquest cabals i del compliment de la legislació en matèria de cabals ecològics".

Jordi Sabaté afegeix que "el problema d'aigua a la comarca no afecta tan sols alguns municipis, sinó tots. Pobles que estem a la conca del riu Siurana i que demanen coses realment bàsiques, començant per saber quin és l'estat actual de l'explotació d'aquests recursos i planificar-ne la seva gestió de manera integral".