Es formen sis parelles lingüístiques a Falset

Es formen sis parelles lingüístiques a Falset

Voluntaris i aprenents es van conèixer en una sessió de presentació a l’escola Antoni de Vilanova
10-05-2018
IMG_3528 (2).JPG

El dimarts 8 de maig a les 17 h el Servei de Català del Priorat va presentar a l’Escola Antoni de Vilanova de Falset el programa Voluntariat per la llengua. La iniciativa comptava amb el suport de l’equip directiu i de professorat del centre, que va animar les famílies a participar-hi, i de l’AMPA, que en va fer difusió entre els seus membres.

La dinamitzadora del projecte va explicar que el programa organitza parelles lingüístiques entre voluntaris i aprenents que comparteixen una hora a la setmana de conversa en català a fi que els aprenents, en aquest cas familiars d’alumnes de l’escola, perdin la vergonya a comunicar-se en aquesta llengua amb el suport d’un voluntari o voluntària, que en aquest cas també són pares o mestres de l’escola.

Implementar el voluntariat lingüístic a les escoles és una oportunitat perquè els aprenents ampliïn els seus coneixements de català i d'aquesta manera puguin ajudar els seus fills en el seu procés d'aprenentatge. A banda, els permet relacionar-se amb altres persones de la comunitat educativa i ampliar el seu cercle social, cosa que facilita també la seva integració en la població on viuen. A més, per facilitar les trobades, la direcció del centre els cedirà espais perquè puguin fer l’hora de conversa aprofitant les hores que els nens són a classe, si ho volen.

De resultes d’aquesta presentació es van formar sis parelles lingüístiques amb aprenentes interessades a parlar una mica en català i voluntaris o voluntàries que les ajudaran a perdre la vergonya i adquirir més recursos i està previst que en les properes setmanes se'n puguin formar més ja que ja hi ha noves aprenentes interessades.

Les parelles lingüístiques es comprometen a trobar-se una hora a la setmana durant deu setmanes amb un únic propòsit: facilitar la conversa en català perquè aquestes persones que el parlen una mica però no s’atreveixen a fer-ho ho facin amb un voluntari o voluntària que els escoltarà, revisarà i comentarà aquelles paraules o expressions que no acaben de ser adequades en català.

Les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al Servei Comarcal de Català del Priorat, per telèfon (977 83 19 83) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat.

 

 

Maig de 2018