Bona acollida del Parlament a la candidatura prioratina de la Unesco
Bona acollida del Parlament a la candidatura prioratina de la Unesco
Representants institucionals i de la societat civil de la comarca del Priorat, com a impulsors del reconeixement del Priorat com a patrimoni mundial de la UNESCO, han comparegut aquest matí davant la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya per explicar com avança i en què consisteix la candidatura. Els compareixents davant els parlamentaris han estat el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia; la coordinadora de l'Associació Prioritat, Roser Vernet, i la diputada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Núria Crivillé.
Durant la compareixença s'han explicat els treballs que s'estan seguint per aconseguir que la comarca sigui declarada Patrimoni Mundial com a “paisatge agrari de muntanya de la Mediterrània”. En aquests moments, la candidatura ja està inclosa en l’anomenada “Lista Indicativa” de l’Estat espanyol, un pas imprescindible per poder optar a ser presentat a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. El Priorat, doncs, ha entrat en una fase decisiva per a la candidatura, amb la seva selecció per part del Ministerio de Cultura com a projecte català en la categoria de paisatge cultural.
La presentació a tres bandes ha volgut mostrar el suport institucional i social al projecte no tan sols de la comarca del Priorat. De fet, la compareixença de la diputada provincial Núria Crivillé exemplifica la dimensió del projecte de territori, mes enllà dels límits comarcals. Com afirma la coordinadora de Prioritat, Roser Vernet, “aquest no es el projecte d’una comarca, és el projecte d'una part del país, i és la suma d aquests projectes el que dona sentit i continguts al país".
Durant la seva intervenció, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, ha presentat la candidatura a la Unesco com “una ocasió immillorable que té la comarca per preservar el seu paisatge i consolidar al territori un model de desenvolupament sostenible”. Entre d’altres coses, el president del Consell Comarcal del Priorat també ha destacat que dos iniciatives com són la Carta del paisatge del Priorat i la candidatura a la UNESCO “són dos projectes que es complementen i que recullen un sentiment i unes inquietuds que tenen com a base els processos participatius de la ciutadania”.
Els compareixents han aprofitat per demanar la implicació directa dels diversos departaments de la Generalitat de Catalunya en el projecte ja en marxa, alhora que s’ha posat damunt la taula la proposta de crear una comissió interdepartamental per treballar sobre la candidatura.
El Parlament de Catalunya, l’abril de 2012, ja va efectuar una declaració parlamentària conjunta de suport a la candidatura del Priorat com a “paisatge cultural agrari de la muntanya mediterrània”. El Parlament de Catalunya va valorar, en la seva declaració, la voluntat de la comarca de “significar-se amb la terra, amb l’agricultura, amb la biodiversitat, la sostenibilitat i l’especificitat de la cultura i l’agricultura mediterrània”. Alhora, va posar de manifest la projecció del Priorat “cap al futur i cap a la innovació, sense maltractar els testimonis del passat”.