Paisatge i Sostenibilitat
El Priorat és una comarca rural que ha experimentat un procés de transformació des de la dècada dels noranta. Sense renunciar als seus orígens, ha anat adaptant l’activitat econòmica al territori aprofitant els recursos que ofereix, sempre mirant de fer-ho de forma sostenible i respectuosa amb l’entorn.
Ja fa anys que es va determinar una estratègia de desenvolupament consensuada entre tots els agents del territori, centrada en la valorització dels recursos endògens de la comarca, la protecció del paisatge, el foment de la sostenibilitat, la producció agroalimentària de qualitat i l’impuls del turisme rural dimensionat a la realitat comarcal. Aquesta estratègia ha estat l’eix central de consens que ha guiat el conjunt de projectes i actuacions de foment de l’economia local i del desenvolupament de la comarca.
La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat
La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat és un òrgan de concertació i participació sectorial que té caràcter consultiu i d'assessorament en la programació, coordinació i control de les polítiques en matèria de territori, paisatge i sostenibilitat del Consell Comarcal del Priorat.
Aquesta comissió transversal i aglutinadora dels diferents agents i sensibilitats del territori és l’espai de debat, concertació, cooperació i consens per al desenvolupament local del Priorat, fomentant l’activitat econòmica i l’ocupació en base als recursos endògens i sempre tenint present la protecció dels valors de la comarca, el seu paisatge i la seva identitat territorial.
Qui la forma?
Aquesta comissió està integrada pels principals agents socioeconòmics, públics i privats, i comunitaris, entre els quals hi ha el Consell Comarcal del Priorat, representació dels ajuntaments de la comarca, la Diputació de Tarragona, el Departament de Territori, el Departament de Cultura, el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, l'Observatori de Paisatge, el Parc Natural de la Serra del Montsant, el Consorci de la Serra de Llaberia, l’entitat Prioritat, la DOQ Priorat, la DO Montsant, Priorat Enoturisme, PIMEC, Unió de Pagesos... entre d'altres.
La Comissió està formada per diferents òrgans que s’estructuren en tres àmbits:
-
L’àmbit de decisió: integrat per l’Assemblea General i la Permanent.
-
L’àmbit d’execució: integrat per l’Oficina del Paisatge.
-
L’àmbit participatiu: integrat pels fòrums i taules de treball sectorial (actualment hi ha creats el fòrum de cultura, el fòrum d’agricultura, el fòrum d’ensenyament i el fòrum de turisme, taula de l’aigua, taula de turisme, grup impulsor del Pla de Turisme Sostenible, grup impulsor de renovables, grup impulsor agrari, taula de treball de la fruita seca...).
Funcions
Les funcions pròpies de la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-MontsantSiurana seran les següents:
- Proposar iniciatives al Consell Comarcal del Priorat en relació al desenvolupament econòmic local, el paisatge i la sostenibilitat de la comarca del Priorat.
- Assessorar la política de desenvolupament econòmic local, paisatge i sostenibilitat del Consell Comarcal del Priorat.
- Sol·licitar i obtenir informació en matèria de desenvolupament econòmic local, paisatge i sostenibilitat, pel que fa a temes generals com a programes específics.
- Informar sobre tots aquells assumptes en que es sol·liciti la seva opinió.
- Aportar elements per a la fixació de prioritats en relació amb els diferents programes en matèria de desenvolupament econòmic local, paisatge i sostenibilitat i efectuar-ne la coordinació.
- Aprovar recomanacions d’actuacions en matèria de desenvolupament econòmic local, paisatge i sostenibilitat adreçades als agents públics i privats amb competències en aquesta matèria de la comarca del Priorat.
- Mantenir un nivell de comunicació permanent i regular entre les institucions i agents públics i privats, sobre tots aquells assumptes relacionats amb la gestió de desenvolupament econòmic local, el paisatge, del territori i de la sostenibilitat per tal d’afavorir-ne la coordinació i transversalitat.
- Contribuir a la conscienciació general per a integrar de manera conseqüent que en les normatives, les polítiques i les accions concretes d’institucions, i actors públics i privats, integrin la condició de Patrimoni Mundial del paisatge de la comarca.
- Garantir i promoure formules de participació, mitjançant fòrums oberts a la ciutadania i altres fórmules.
- Crear i nomenar, en el seu cas, els membres del Consell Assessor de la Comissió
- Fer el seguiment dels projectes que s’acordin en la línia de treball de la comissió.