El Consell acull una important reunió del Grup de Treball de la Carta Europea de Turisme Sostenible

El Consell acull una important reunió del Grup de Treball de la Carta Europea de Turisme Sostenible

01-10-2015
GT_Javier_29setembre01.JPG

El Consell Comarcal del Priorat ha acollit aquesta setmana una important reunió del Grup de Treball de la Carta Europea de Turisme Sostenible (del qual forma part) amb el tècnic especialitzat de la Xarxa Europarc Javier Gómez-Limón per fer el seguiment del procés d’adhesió de la comarca. Actualment ja es dóna per finalitzada la fase de redacció de la Diagnosi i es comença a treballar en l’Estratègia i Pla d’Accions. Tots tres documents formen part del dossier de candidatura que s’ha de presentar abans del 15 de desembre.

El Parc Natural de Montsant, conjuntament amb el suport tècnic del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de la Universitat Rovira i Virgili, continua treballant en  l’elaboració de la documentació necessària i que cal presentar a Europarc, ens que ha de validar i atorgar l’acreditació. Després de la constitució del Fòrum Permanent de la Carta el passat mes de juny i els tallers de treball realitzats el mes de juliol per tal de començar a recollir les propostes d’accions que han de definir el Pla d’Accions de la Carta, un document que s’exigeix també alhora de presentar la sol·licitud, aquesta tardor es reprèn la dinàmica de treball i de participació que exigeix la Carta.

En aquests moments, el document de Diagnosi està pràcticament enllestit, i de fet, es pot consultar a la  plataforma on-line que es va crear per a divulgar la Carta: http://www.consensus.cat/ccpriorat/ Aquest és un procés obert a tots els agents que voluntàriament han decidit participar en el procés de la Carta i el document és consultable per tothom i totes les aportacions al respecte seran benvingudes. Finalment, però, el document ha de ser validat tant per Grup de Treball com pel Fòrum Permanent de la Carta.

Durant la seva intervenció Gómez-Limón va insistir que la Carta és sobretot una eina de planificació i gestió que ha de conduir al desenvolupament sostenible del sector turístic de la comarca, estableix un full de ruta marcat per una sèrie de fases de les acreditacions amb el requeriments que comporta –primer de l’espai natural, després de les empreses turístiques i finalment de les agències de viatges–, però sobretot, es va fer l’incís en què aquest és un procés viu i fonamentat en la participació de tots els agents socioeconòmics del territori, en aquest cas, de tota la comarca del Priorat.

Aquesta reunió, a la qual hi van assistir la majoria de membres, va servir per plantejar la nova fase que encara la Carta aquesta tardor i que ha de conduir a la redacció concreta del Pla d’Accions que es podran assumir en els proper 5 anys per part dels membres del Grup de Treball en quant a responsabilitat d’execució i pressupostària. Són membres d’aquest Grup de Treball, a més del Parc Natural de Montsant i la Universitat Rovira i Virgili: l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el Consell Comarcal del Priorat, el Consorci Leader Priorat-Baix Camp, el Consorci de la Serra de Llaberia, la Diputació de Tarragona, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, el Departament d’Empresa i Ocupació, la DOQ Priorat i la DO Montsant, la Mancomunitat de Municipis del Parc Natural de Montsant, l’Associació d’Oleïcultors del Priorat, l’associació Priorat Enoturisme i l’entitat Prioritat.