El Consell Comarcal del Priorat dona llum Verda la III Pla d’Acció i Desenvolupament de Polítiques d’Igualtat de Gènere i Diversitat LGBTI+ del Priorat

El Consell Comarcal del Priorat dona llum Verda la III Pla d’Acció i Desenvolupament de Polítiques d’Igualtat de Gènere i Diversitat LGBTI+ del Priorat

L’aprovació del Pla arriba pocs dies abans de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones.

Just aquesta setmana, també s’ha celebrat una jornada sobre les indentitats de gènere en el món rural.
22-11-2024

El Consell Comarcal del Priorat ha aprovat en el plenari celebrat aquest dilluns 18 de novembre de 2024, el III Pla d’acció i desenvolupament de polítiques d’igualtat de gènere i diversitat LGBTI+ de la comarca del Priorat 2024-2028, elaborat pel Departament d’Igualtat de l’ens comarcal.

Aquest Pla és una eina estratègica que defineix les línies d’actuació i els objectius a assolir en els pròxims 4 anys per garantir la igualtat efectiva entre dones i homes, així com el respecte i la protecció dels drets de les persones LGBTI+ a la comarca.

Aquest projecte dona resposta als resultats de la diagnosi que es va dur a terme prèviament, amb l’objectiu d’identificar les necessitats i preocupacions de les dones i homes de la nostra comarca, sempre incorporant la perspectiva de gènere i LGBTI+ per fomentar el respecte i inclusió amb la diversitat en tots els sectors de la societat.

El pla serà d’aplicació a tota la comarca i recull 27 accions concretes amb l’objectiu de promoure la igualtat real entre dones i homes i el respecte a la diversitat d’orientació sexual i de gènere. Es preveu que les 27 accions es duguin a terme entre els anys 2024 fins al 2028.

Des del Consell Comarcal del Priorat convidem la ciutadania a conèixer i implicar-se en les accions previstes en aquest Pla, per tal de poder assolir una comarca on la igualtat i el respecte siguin els valors que ens defineixen.

El Consell Comarcal commemora el 25N

L’aprovació del Pla d’Acció i Desenvolupament de Polítiques d’Igualtat de Gènere i Diversitat LGBTI+ del Priorat arriba pocs dies abans de la celebració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra el 25 de novembre, per honorar la memòria de les víctimes de violència masclista i reafirmar el compromís institucional i social amb la lluita per la igualtat i contra les violències de gènere.

En aquest sentit, per al proper dilluns s’ha previst la lectura del manifes tinstitucional a la porta de la seu del Consell Comarcal del Priorat (12h), que com cada any reivindicarà la importància de continuar treballant des de totes les institucions i sectors per erradicar qualsevol forma de violència contra les dones. El text posa èmfasi en la necessitat de polítiques efectives i coordinades, així com en l’educació en valors d’igualtat i respecte des de la base social.

A continuació, tindrà lloc la descoberta d’un mural commemoratiu, que romandrà exposat tota la setmana a la seu del Consell Comarcal, i que vol recordar les dones víctimes de violència masclista durant aquest any. Amb aquesta acció, el Consell vol visibilitzar l’impacte devastador d’aquesta xacra social i transmetre un missatge de record i suport a les famílies afectades.

Jornada sobre diversitats de gènere al món rural

El Pla d’Acció i Desenvolupament de Polítiques d’Igualtat de Gènere i Diversitat LGBTI+ del Priorat també contempla totes aquelles polítiques que des de la institució es poden dur a terme per fomentar la diversitat i la igualtat de gènere, també en entorns rurals com la nostra comarca.

En aquest sentit, aquest dimecres va tenir lloc la jornada “Parlem d’identitats de gènere al món agrari”, organitzada en col·laboració amb Unió de Pagesos i diversos departaments del Consell, com el SAI, el SIAD, Joventut i Horitzó Priorat. L’acte, que va reunir una trentena de persones, va arrencar amb la presentació del president del Consell Comarcal, Sergi Méndez, que va destacar “la rellevància d’aquesta temàtica en un territori com el Priorat, compromès amb la diversitat i la igualtat de gènere”.

A continuació, es va projectar el reportatge “Parlem d’identitats de gènere al món rural i agrari”, una producció que exposa experiències reals i reptes sobre la diversitat de gènere en sectors com la pagesia, la ramaderia i l’enologia i, en acabar, es vaes va celebrar una taula de diàleg amb la participació de diversos professionals del sector rural i agrari. Els ponents van compartir experiències professionals i personals, reflexionant sobre com els rols i estereotips de gènere influeixen en les seves trajectòries. Durant el torn obert de preguntes, els assistents van debatre sobre la necessitat d’incorporar la diversitat com a valor fonamental en l’àmbit agrari.

L’acte va concloure amb una copa de vi del celler Clos Pachem i diverses reflexions sobre la importància de continuar treballant per una societat més igualitària, la necessitat de superar el masclisme encara present en l’àmbit rural i la necessitat de que les families eduquin als més joves en la igualtat i la tolerància. També es va remarcar la importància de seguir organitzant actes i activitats de sensibilització per seguir reivindicant la igualtat i fer visible la diversitat de gènere al món rural.