El Consell Comarcal del Priorat es responsabilitza d’implantar la Carta Europea de Turisme Sostenible a tota la comarca

El Consell Comarcal del Priorat es responsabilitza d’implantar la Carta Europea de Turisme Sostenible a tota la comarca

Mentre que el Parc Natural s’encarrega de la implantació a l’àmbit de Montsant, el Consell Comarcal n’assumeix el projecte a la resta de comarca
21-12-2016

Un cop el Priorat ha aconseguit com a territori la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), el Consell Comarcal del Priorat serà l’encarregat del seguiment i cordinació de la seva implantació a la comarca en estreta col·laboració amb el Parc Natural de Montsant, que ha estat l’organisme impulsor del reconeixement. I és que la CETS no se circumscriu tan sols a l’àmbit de l’espai del Parc Natural, sinó que afecta tot el Priorat, atès que el procés s’ha desenvolupat en el marc d’una iniciativa assumida com a projecte de desenvolupament estratègic de tota la comarca.

De fet, cal entendre la CETS com a peça clau de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni de la UNESCO, ja que determina com afrontar el model de desenvolupament turístic en el marc del Pla de Gestió de la candidatura. La CETS és una acreditació d’àmbit europeu, atorgada per la Federació EUROPARC, que certifica que el desenvolupament del turisme en aquest territori es du a terme de forma sostenible, d’acord amb els objectius de la Carta.

En conseqüència, el Parc Natural de Montsant assumeix la coordinació i seguiment de la implantació de la CETS al territori del parc, mentre que el Consell Comarcal del Priorat se’n responsabilitza a la resta de comarca. “Lògicament, la implantació de la Carta Europea de Turisme Sostenible la farem de manera coordinada amb el Parc Natural de Montsant, però el compromís del Consell passa per assumir la responsabilitat del projecte en l’àmbit comarcal perquè, de fet, els objectius del CETS coincideixen plenament amb objectius estratègics de comarca com són la Carta del Paisatge o la candidatura a Patrimoni Mundial”, explica Joan Carles  Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat.

A efectes pràctics, és ara que cal desenvolupar les accions i compromisos assumits per la comarca amb l’objectiu d’obtenir l’aceditació de la CETS. En aquest sentit, per exemple, serà el Consell Comarcal qui ha de coordinar l’adhesió dels empresaris turístics de la comarca a la CETS, atès que el reconeixement estableix que “la implicació dels empresaris turístics en el projecte ha de ser total”. Es tracta que empresaris i el Consell signin un acord de col·laboració que, en forma de contracte, plasma els compromisos d'ambdues parts en favor d'un turisme sostenible a través de l'execució d'actuacions concretes i mesurables.

Pel que fa a d’altres compromisos assumits pel Consell Comarcal del Priorat, en el marc del reconeixement de la CETS i en col·laboració amb d’altres organismes, hi ha el manteniment i difusió de la xarxa de senders de la comarca, l’elaboració d’un protocol per definir la capacitat d’acollida de la comarca, el manteniment del servei d’acompanyament a l’emprenedoria, l’impuls d’accions de promoció turística i la participació en el Consorci Leader per promoure projectes de desenvolupament local, entre d’altres.