El Consell d’alcaldes del Priorat demana que el Rally Catalunya no torni a passar per la comarca

El Consell d’alcaldes del Priorat demana que el Rally Catalunya no torni a passar per la comarca

El Consell Comarcal del Priorat va acollir ahir a la tarda el Consell d’alcaldes i un ple, que va aprovar el II Pla d’acció i desenvolupament de polítiques de dones de la comarca del Priorat
08-06-2016

El Consell Comarcal del Priorat va acollir ahir a la tarda una sessió plenària i un Consell d’alcaldes. L’aprovació del II Pla d’acció i desenvolupament de polítiques de dones de la comarca del Priorat 2016-2019 i d’una moció que expressa la voluntat que el Rally RACC Catalunya Costa Daurada no torni a transcórrer per la comarca del Priorat, van ser alguns dels punts més destacats.

Pel que fa a aquesta moció en relació al Rally Catalunya, va ser debatuda en el Consell d’Alcaldes, amb la presència de divuit representants municipals de la comarca. Fins a setze van votar a favor de la moció, mentre que d’altres dos es van abstenir. L’acord adoptat consta de tres punts. El primer considera que “el Rally RACC Catalunya Costa Daurada, per les seves dimensions i característiques, entra en contradicció amb els principis i acords de la Carta del Paisatge del Priorat, signada el 4 d’octubre de 2012”. El segon punt consisteix a “manifestar als seus organitzadors, el RACC Automòbil Club, la voluntat que aquesta competició no torni a esdevenir a la comarca del Priorat i, per tant, que no s’inclogui cap tram ni itinerari a les carreteres de la comarca”. El tercer punt del text aprovat “acorda traslladar aquest acord al RACC Automòbil Club, als ajuntament de la comarca i a la Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona als efectes oportuns”.

En el raonament previ, l’acord remet, en primer lloc, als objectius de qualitat paisatgística, els compromisos, programes i accions inclosos a la Carta del Paisatge del Priorat (que va ser de les primeres que van impulsar-se a Catalunya). En paral·lel, s’argumenta “la necessitat de garantir, en tot moment i circumstància, una gestió integral i integrada del Priorat, l’aplicació ininterrompuda del principi de desenvolupament sostenible i la primacia de l’interès públic i de la qualitat i harmonia del paisatge sobre altres interessos”. De la mateixa manera, el text raona que “la gestió del territori i el paisatge han d’orientar-se cap a l’obtenció de beneficis socials, culturals i econòmics a nivell local i comarcal, cap a la preservació o increment de la qualitat de vida i del marc mediambiental i de manera especial, cap al respecte i equilibri permanents entre la utilització del territori i la salvaguarda de la seva autenticitat i integritat”.

En el debat que va produir-se, els alcaldes presents van mostrar el seu respecte pel RACC Automòbil Club, com a organitzador de la cursa, però alhora van constatar la impossibilitat que l’organització té de controlar la quantitat de públic assistent i l’ocupació que s’acaba fent d’espais privats, com són les finques agrícoles. La majoria dels alcaldes també va posar en dubte els beneficis econòmics i de promoció que l’esdeveniment comporta per als diferents municipis i per al conjunt de la comarca.

Pla dacció i desenvolupament de polítiques de dones

Pel que fa al ple del Consell Comarcal del Priorat celebrat just després del Consell d’alcaldes, en va destacar l’aprovació del II Pla d’acció i desenvolupament de polítiques de dones de la comarca del Priorat 2016-2019. El Pla de polítiques de dones constitueix “un conjunt ordenat de mesures dirigides a assolir la igualtat efectiva entre dones i homes i adoptades després de realitzar una diagnosi de la situació que ha permès identificar les principals necessitats i els interessos de les dones del Priorat”, segons afirma el propi document.

Els objectius del Pla són una desena, entre els quals hi ha el reconeixement social del treball desenvolupat per les dones a les llars de la comarca, la conciliació de la vida familiar i laboral, garantir la igualtat d’oportunitats i de qualitat en l’accés i permanència de les dones en el món laboral, tenir cura de les necessitats de les dones immigrants establertes a la comarca i impulsar i donar suport a la consolidació del Protocol de violència domèstica establert a la comarca.

Per aconseguir aquests objectius, està previst que es constitueixi una Comissió d’Igualtat al si del Consell Comarcal del Priorat, que impulsarà la implementació, acompanyament i seguiment del Pla. En aquest sentit es preveuen d’actuacions de caràcter local i comarcal organitzades pel Consell Comarcal i els municipis.