El Fòrum Agrari del Priorat reclama celeritat en els projectes per fer arribar l’aigua a la comarca: els conreus moren de set!

El Fòrum Agrari del Priorat reclama celeritat en els projectes per fer arribar l’aigua a la comarca: els conreus moren de set!

L’assemblea general d’aquest organisme es va reunir aquest dilluns per analitzar les principals necessitats i reptes del sector
02-08-2024

El Fòrum Agrari del Priorat s’ha tornat a posar en marxa en els darrers mesos després d’un temps sense reunir-se. El seu objectiu és copsar les necessitats i inquietuds del sector agrari de la comarca amb l’objectiu de treballar per desenvolupar polítiques pròpies i elevar a altres estaments les responsabilitats i la necessitat de tirar endavant accions i projectes que facilitin la feina de la pagesia i resolguin les problemàtiques d’un sector que es clau per al desenvolupament econòmic del Priorat .

El vicepresident del Consell Comarcal del Priorat i conseller d’Agricultura, Jaume Pujals, destacava en la reunió, celebrada aquest dilluns, que “el Fòrum Agrari ha d’esdevenir una eina útil i de comunicació del sector que ens permeti sumar esforços i treballar conjuntament per garantir el futur de la pagesia de la comarca”.

El Consell Comarcal fa palès el compromís de mantenir un model de governança participada on des dels diferents fòrums sectorials és puguin definir i implementar projectes i polítiques pensades per la població que impliquin la millora del seu benestar. A nivell agrari, també es posa en valor als actors claus del Territori, que tot i estar en un moment molt delicat pel sector estan tirant endavant projectes comarcals propis que seran molt rellevants pel  futur de la pagesia. Així mateix és decideix crear un grup impulsor per sumar esforços i recursos per treballar de forma conjunta en allò on es té capacitat pròpia d’actuar. 

A l’inici de la jornada  es van presentar diversos projectes que, actualment, s’estan tirant endavant i seran molt importants per al territori. En aquest sentit, la Cooperativa Agrícola Falset- Marçà va exposar el projecte d’intercooperació que ja aglutina a 10 cooperatives del Priorat que comencen a treballar conjuntament per oferir nous serveis al socis, diversificar producció, consolidar la xarxa de comercialització dels productes propis i locals i, entre d’altres, estan impulsant espais test i inventaris de finques i socis que es jubilen per facilitar el relleu generacional.  L’Ajuntament de Cabacés va parlar del projecte que està impulsant a Mas Roger, que serà una finca referent a nivell del sud d’Europa, tant en olivera com vinya, pionera com a lloc de recerca i formació tant a nivell de pràctiques agronòmiques com de planificació de finca i necessitats varietals. També van presentar els seus projectes VITEC, que a banda de gestionar la finca de Mas Roger, realitza assessorament agronòmic a particulars i empreses, i l’Ajuntament de Falset que va explicar la posada en marxa d’equipaments com l’escorxador que s’ha habilitat per donar sortida a la carn de senglar i cabirol, projecte molt esperat que pot ajudar a reudïr la pressió cinegètica que produeix danys als conreus,  o tot el projecte previst a l’antiga fàbrica de camises de la Falbar, que esdevindrà un centre de recerca i acollida de visitants i s’espera que s’hi pugui acabar consolidant un projecte de celler de viveristes. 

També la  DOQ Priorat va presentar el seu estudi de viabilitat del reg de suport en finca mentre que el Moviment de Revolta Pagesa va parlar sobre el gremi de la pagesia que vol esdevenir un lobby de presió del sector, i Unió de Pagesos es va centrar en la defensa de l’aigua i noves propostes de llei i ajuts per al sector agrari en les que estan treballant . Finalment en aquest bloc el Consell comarcal va destacar la consolidació del Banc de Terres i el suport tècnic a projectes comarcals, gràcies al finançament del Projecte horitzó Priorat, suport a les Comarques finançat pel SOC. 

Reivindicacions de la pagesia prioratina

La segona part de la jornada va posar l’altaveu a la resta d’assistents  a l’assemblea del Fòrum Agrari, que aglutina totes aquelles entitats i persones de la comarca relacionades amb el sector agrari. És aquí on va quedar palès que l’aigua és la principal preocupació del sector. De fet, hi va haver bastanta unanimitat en reclamar a totes les administracions que pressionin perquè els projectes per portar aigua des de l’Ebre fins a l’embassament dels Guiamets i de la infraestructura de reg del Garrigues Sud fins al pantà de Margalef es duguin a terme el més aviat possible per evitar que, si no plou, els conreus de la comarca es morin. En el mateix sentit, també es va demanar celeritat en el projecte que ha de fer arribar aigua de suport des dels Guiamets fins a altres pobles de la Conca del Siurana, que, inicialment, està previst pel 2027. Sense deixar de subratllar, un cop més, el que es considera un despropòsit,  el transvasament de l’aigua del Siurana cap a Riudecanyes.

A banda, també es van proposar altres mesures per poder garantir aquest recurs a pagesos i ramaders. Així, es va considerar la possibilitat de realitzar un estudi hidrogeològic de les aigües subterrànies del Priorat i del balanç hídric de tota la conca, per tal de buscar maneres de garantir l’aprofitament eficient dels recursos hídrics propis.  També es va parlar d’aplicar polítiques locals de reaprofitament de l’aigua, reutilització, emmagatzematge i recollida de pluvials, com a recurs complementari per a usos agrícoles.

Per poder desenvolupar aquestes accions, des de l’assemblea del Fòrum Agrari es demana a les administracions locals que pressionin per tal de que infraestructures hídriques de suport a l’agricultura es pugin finançar amb els Fons de Transició Nuclear. L’aigua és el principal recurs que necessita la comarca, no només per generar teixit socioeconòmic sinó mantenir l’existent. De la mateixa manera, cal fer més accessibles les ajudes existents a l’escala de les petites empreses que es podrien establir a la comarca sense deixar d’impulsar a les existents, inclosa la pagesia. 

A banda de l’aigua, es va aprofitar la trobada per fer una llista de possibles actuacions i inversions que caldria potenciar a la comarca per donar recolzament al teixit agrari. Infraestructures de transformació, maquinària i magatzems compartits, noves instal·lacions de suport a la pastura i activitats complementaries com l’agroturisme... Així mateix, també es va detectar la necessitat de realitzar més recerca i assessorament agronòmic per a l’adaptació del territori al canvi climàtic i potenciar activitats formatives pròpies adaptades a la realitat i necessitat del territori. 

Per altra banda, una altra de les reivindicacions del sector agrari per facilitar el relleu generacional va ser la necessitat de facilitar l’accés a la terra i a l’habitatge dels joves agricultors que volen treballar i viure a la comarca, i es va destacar la possibilitat d’estudiar les possibilitats de facilitar l’habitatge en les explotacions. Finalment, altres qüestions destacades van ser poder treballar en la millora de la xarxa de camins, i l’impuls d’algun canvi normatiu en la gestió del boscos de titularitat privada que amb l’elevat risc d’incendis, posen en perill tota l’economia associada al paisatge, així com els propis conreus. 

L’assemblea general del Fòrum agrari va acordar reunir-se de forma periòdica per tal d’avaluar com s’està avançant en les seves reivindicacions.