El Govern dóna suport a la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco
El Govern dóna suport a la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha estat l’encarregat de formalitzar aquest matí l’adhesió del Govern català al “Manifest d’Escaladei”, al qual també s’hi han sumat els ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona, la DOQ Priorat, la DO Montsant, el Parc Natural de Montsant, l’associació Prioritat, Priorat Enoturisme i el sindicat agrari Unió de Pagesos.
Durant la seva intervenció, Junqueras ha destacat que el Priorat “és un bon exemple de territori rural que patia grans dificultats i que, gràcies a un model compartit per tothom (sector privat i públic) se n’ha sortit i s’ha convertit en un model per a altres zones rurals que miren de prosperar de manera equilibrada i respectuosa amb el seu territori i la seva pròpia tradició”.
Junqueras, que ha estat l’encarregat de cloure l’acte, ha insistit en què “la presentació de la candidatura del Priorat a la Unesco no és el final de res, sinó una baula més en la cadena d’un model de desenvolupament i d’equilibri territorial que compta amb el suport del Govern de la Generalitat”. El vicepresident ha remarcat l’esperit transversal del projecte i, en aquest sentit, ha explicat que en la comissió que treballa en el pla de gestió de la candidatura hi ha representades diverses conselleries de la Generalitat: Cultura, Agricultura i Territori.
Per la seva part, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, ha fet una defensa de la pagesia i del model de desenvolupament rural de la comarca, convençut que més enllà del que decideixi la Unesco, “hem de treballar en aquesta línia d’excel·lència agrària, turística i paisatgística que ens permet conèixe’ns millor, valorar més el que tenim i seguir fundant un projecte que ha de seguir fent possible un futur digne en un entorn rural com el nostre”.
Per últim, la presidenta de Prioritat, Pilar Just, subratllava que “Prioritat i la candidatura ilustren la implicació activa de la societat prioratina en el disseny d’un model basat en els valors i el compromís amb la gestió del seu projecte territorial”.
Manifest d’Escaladei, un acord pel Sistema de Gestió del paisatge
Amb la signatura del manifest, la Generalitat i la resta d’institucions assumeixen el Sistema de Gestió del paisatge Priorat-Montsant-Siurana (que es deriva de la candidatura a Patrimoni Mundial) com l’expressió de l’acord i l’aliança de tots els actors que intervenen en diferents nivells i competències en aquest paisatge i com un instrument privilegiat per afavorir-ne les interrelacions i la cooperació permanents.
Entre els compromisos del text també hi figura: “contribuir a fer possible la implementació àgil, eficaç i eficient d’aquest Sistema de Gestió, participant i cooperant, des dels seus àmbits respectius amb la representació més qualificada i escaient possible, per tal de garantir una bona capacitat estratègica, decisòria i executòria quan correspongui i en cada cas”.
Més enllà dels compromisos concrets, la signatura d’aquest matí, a la cartoixa d’Escaladei, s’ha convertit en un acte de suport a la candidatura de la comarca del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco, just quan la candidatura “Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani” ja ha començat la seva defensa davant les institucions de l’Estat. Dijous 23 de febrer, la candidatura ja es va presentar a Madrid davant del Grupo de Trabajo sobre Patrimonio Mundial, que depèn del Ministeri de Cultura. El grup va fer l’avaluació tècnica de la candidatura, que el Consejo de Patrimonio Histórico tindrà en compte en la reunió que se celebrarà a Canàries el 9 de març, quan decidirà quines són les candidatures espanyoles (un màxim de dues) que optaran al reconeixement de la UNESCO l’any 2018.