El Priorat avança en el seu model de gestió sostenible del territori

El Priorat avança en el seu model de gestió sostenible del territori

Dimecres de la setmana vinent (dia 27) es constitueix la Comissió de Seguiment de la Carta del Paisatge i dimarts (dia 26) se celebra una jornada titulada “Priorat: territori sostenible i turisme, claus de futur”
21-11-2013

Dimecres de la setmana vinent, dia 27, és la data escollida per a la constitució de la Comissió de Seguiment de la Carta del Paisatge del Priorat. Una comissió que serà l’encarregada de vetllar pel compliment dels objectius que inclou aquest pacte comarcal pel paisatge, ja aprovat després d’anys de debat, consens i redacció. De fet, la constitució de la Comissió de Seguiment és el primer pas en la gestió dels acords que inclou aquesta Carta del Paisatge. L’acte tindrà lloc el dimecres dia 27 a les 11 del matí a la seu del Consell Comarcal del Priorat, a Falset.

Onze representants formaran part d’aquesta Comissió, en nom dels següents agents públics i privats: Consell Comarcal del Priorat; Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat; Observatori del Paisatge; Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat; Ajuntaments de la comarca; Departament de Cultura de la Generalitat; Diputació de Tarragona; DO vitivinícoles de la comarca; PIMEC i Associació Prioritat. 

En la Carta del Paisatge, en el moment de la seva aprovació, ja es preveia la formalització d’una Comissió de Seguiment, com “un instrument de participació de les administracions públiques conjuntament amb els agents econòmics, socials, culturals i ambientals de la comarca per dinamitzar el debat, mitjançar entre els diferents interessos existents sobre el territori i que afectin a la seva dimensió paisatgística, fer propostes i dur a terme el seguiment de les polítiques i actuacions sobre el paisatge al Priorat”. Entre les seves funcions, hi ha la formulació d’estratègies “per al desenvolupament dels acords i compromisos assolits a la Carta del paisatge del Priorat”, prioritzar les accions especifiques que cal executar a partir d’ara i definir les possibles tasques d’una Comissió Tècnica Comarcal del Paisatge. 

Aquest ‘Pacte pel paisatge del Priorat’ es proposa objectius de qualitat paisatgística i, alhora, incorpora compromisos concrets de primer ordre (els seus “compromisos estructurants”) com són, per exemple, la promoció de projectes d’intervenció i gestió del paisatge de caràcter supramunicipal o que l’estudi del paisatge s’incorpori als currículums educatius de la comarca. El seu objectiu principal, però, després d’haver-se tancat definitivament la redacció, és que la Carta del paisatge es converteixi en allò que es pretén que sigui: un instrument col·lectiu de compromís ètic i proactiu a favor de la protecció, millora i valorització dels paisatges del Priorat.

En opinió del president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, la constitució de la Comissió de Seguiment és un pas “transcendent per a la comarca”, ja que  “és ara que comença una etapa en la qual els agents públics i privats hem de ser responsables amb els compromisos que vam consensuar i adoptar voluntàriament amb l’objectiu de treballar en el territori amb un plus de respecte i de sensibilitat pel nostre entorn, per tal que el paisatge sigui un actiu econòmic de dinamització i desenvolupament local”.

Garcia reconeix, però, que la tasca de gestió de la Carta del Paisatge que ara s’inicia no és senzilla, atés que “no hi ha gaires precedents de gestió de documents d’aquesta mena i, si hi són, no tenen un abast territorial tan gran com és el de tota una comarca”. Per la qual cosa, en opinió del president del Consell, “segurament que ens trobarem amb reptes que mirarem de superar el millor possible i dels quals n’acabarem aprenent de cara al futur”

Jornada sobre territori sostenible i turisme

És en aquesta línia de reflexió i col·laboració entre tots els agents de la comarca, siguin públics o privats, que cal entendre també la jornada “Priorat: territori sostenible i turisme, claus de futur”, que tindrà lloc un dia abans (el dimarts 26 de novembre) a la Cartoixa de Scala Dei. De fet, la jornada cal emmarcar-la en el treball i la voluntat del Priorat en erigir-se i consolidar-se com a comarca en la qual agricultura, espais naturals, cultura vitivinícola i gastronòmica i sector turístic han establert sinergies per assolir un objectiu comú: la sostenibilitat en tots els àmbits.

Des d’aquest punt de vista, un seguit d’administracions i entitats de la comarca ja treballen actualment per fomentar un turisme sostenible, de qualitat i respectuós amb el seu entorn. Aquestes administracions i entitats són: Consell Comarcal del Priorat, Consorci Leader Priorat-Baix Camp, Parc Natural de Montsant, Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura al Priorat, Associació Priorat Enoturisme, Associació Prioritat i Consorci de la Serra de Llaberia.

És així que, conjuntament, han organitzat aquesta jornada, l’objectiu de la qual és aportar elements de reflexió i donar a conèixer experiències relacionades amb models de turisme sostenible per tal de debatre sobre les estratègies i models a seguir, en consonància amb el procés de candidatura del paisatge cultural del Priorat com a patrimoni mundial de la UNESCO. 

La jornada, que obriran el president del Consell Comarcal del Priorat i del Consorci Leader Priorat-Baix Camp, Joan Carles Garcia, i l’alcaldessa de La Morera de Montsant i diputada a Tarragona, Núria Crivillé, comptarà amb diverses xerrades, presentarà casos d’èxit en què s’ha assolit un turisme sostenible d’acord amb valors paisatgístics, naturals, agrícoles i culturals, i es tancarà amb una taula rodona en què hi prendran part tots els ponents.

Adjuntem programa de la jornada