El Priorat es dota d’un protocol per eradicar la violència masclista a la comarca

El Priorat es dota d’un protocol per eradicar la violència masclista a la comarca

Diversos serveis territorials de la Generalitat, el Consell Comarcal del Priorat, l’Ajuntament de Falset i l’Institut Català de les Dones han signat aquest divendres el “Protocol per a una intervenció coordinada contra la violència masclista al Priorat”
13-03-2015
DSC_0526.JPG

Aquest divendres ha tingut lloc la signatura del “Protocol per a una intervenció coordinada contra la violència masclista al Priorat”, pel qual diversos serveis territorials de la Generalitat (Interior, Salut, Ensenyament, Justícia i Benestar Social), el Consell Comarcal del Priorat, l’Ajuntament de Falset i  l’Institut Català de les Dones es comprometen a coordinar les actuacions a emprendre en casos de violència masclista a la comarca.

Amb aquest protocol, les institucions implicades es fixen tres objectius principals. El primer, actuar de forma immediata en coordinació i col·laboració entre els diferents serveis. El segon, actuar des de tots els serveis amb la màxima urgència quan així ho requereixi la situació de la víctima. I el tercer, mantenir, durant tot el procés, un seguiment directe i indirecte de tots els casos de violència masclista.

Així doncs, el protocol preveu que els professionals dels diferents serveis vetllin per detectar aquelles situacions que fan prevenir una situació de violència masclista i intervinguin en cada cas concret. En aquest sentit, el protocol contempla cinc àmbits d’actuació: social, de salut, de seguretat, judicial i educatiu.

La presidenta de la Junta de Govern de l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, ha destacat que “la coordinació de serveis i institucions és bàsica, donat que la violència masclista no afecta a un únic col·lectiu de dones, sinó que és transversal i, per tant, necessita d’un abordatge integral”. Gatell ha assenyalat que “el protocol millora la qualitat de vida de les víctimes, dones i família, ja que els serà més fàcil accedir a la xarxa de recursos propis de la comarca”. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Priorat, ha volgut fer esment en què “la redacció del protocol ha tingut en compte la realitat territorial del Priorat i les seves especificitats”, alhora que incidia també en “la transcendència de la signatura del protocol, perquè a la nostra societat no s’ha assolit la igualtat entre iguals, homes i dones, i la violència masclista és el màxim exponent d’aquesta manca d’igualtat”.

El “Protocol per a una intervenció coordinada contra la violència masclista al Priorat” és un marc i una eina de treball per als professionals dels ens, entitats, departaments i serveis que l’han signat. Estableix quin és el camí a seguir, sense oblidar, però, com deia Montserrat Gatell que "és una eina viva que caldrà anar revisant i actualitzant contínuament per adaptar-la a la realitat social, a les lleis i a tot el que permeti eradicar la violència masclista al Priorat”.