El Priorat participa en l’acte institucional contra la violència masclista

El Priorat participa en l’acte institucional contra la violència masclista

El manifest d’aquest any incideix a denunciar la violència sexual contra les dones
25-11-2016
IMG-20161124-WA0009.jpg

El vicepresident del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, i la responsable al Priorat del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones), Fanny Frigola, van ser ahir els representants de la comarca a l’acte que va tenir lloc a la Delegació del Govern a Tarragona i que va servir per donar a conèixer les estratègies del Govern i el treball en coordinació per avançar en l’eradicació de la violència masclista. Al llarg de l’acte es van fer públiques les dades d’atenció al Camp de Tarragona al llarg d’aquest any, que van ser un total de 2.817 dones.

L’acte va comptar amb la lectura del manifest institucional a càrrec de les tècniques dels SIAD del  Camp de Tarragona. El manifest va començar dient que “un any més som aquí per fer palès que els drets de les dones són drets humans i que el fet de vulnerar-los, més enllà de la irracionalitat, la injustícia i la crueltat, significa una manca de reconeixement de l’autoritat i de la llibertat de les dones”.

El text va incidir, especialment, a denunciar “les violències sexuals, perquè són la màxima expressió de la dominació patriarcal envers les dones. En aquest sentit, les violències sexuals no són socialment contestades de manera contundent, ans al contrari, la prevalença del sexisme en l’ordre simbòlic hegemònic de la nostra societat indueix a qüestionar la dona víctima de l’agressió”.

El manifest va posar damunt la taula “les dades i estudis que indiquen que una part de la joventut no percep l’existència de desigualtats entre homes i dones i no identifica determinades conductes d’abús i control com a formes d’exercir violència masclista”. Actituds . d’imposició, de menyspreu, amenaces, humiliacions, gelosia que “s’instal·len com a pràctiques normalitzades en les relacions i les creences tradicionals al voltant de l’amor romàntic afavoreixen aquesta tolerància juvenil cap a la violència masclista”.

#Rebobina

 D’altra banda, l’Institut Català de les Dones també va aprofitar l’acte per presentar la campanya de Rebobina, canviem el fil de la història, una iniciativa de sensibilització que demana la complicitat de tota la ciutadania per afrontar i superar la violència masclista. L’acció de rebobinar està estretament lligada a la voluntat de tornar a escoltar o mirar i a la necessitat de cercar nous elements per entendre i interpretar allò que hem escoltat o que hem vist. Amb aquesta campanya rebobinem amb l’objectiu de cercar més elements que ens permetin comprendre i interpretar el com i el perquè és imprescindible si com a societat volem eradicar la violència masclista.

És per tant una campanya de compromís de les instàncies polítiques envers la ciutadania i envers els professionals i les professionals de tots els àmbits, perquè quan rebobinem tinguem sempre al nostre abast les eines i els recursos per poder afrontar la violència masclista i canviar el fil de la història. I és, per tant, també una campanya que reclama la complicitat de tota la ciutadania, perquè quan identifiquem una situació de Violència Masclista no podem mirar cap a un altre lloc, cal afrontar -la.

La imatge gràfica de la campanya representa una cinta de casset que simbolitza el concepte de rebobinar que es vol transmetre i que es divulgarà a través de cartells que es distribuiran pel territori i diaris. Rebobina, canviem el fil de la història també consta de dos vídeos: el vídeo Davant la violència masclista, fem pinya que mostra la colla castellera Els Marrecs de Salt aixecant un pilar contra la violència masclista, i un altre vídeo que és una versió adaptada del vídeo #DesactivaelControl, amb l’objectiu d’arribar als i les joves i alertar-los contra el control en les relacions afectives de parella i que forma part del programa Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència, de prevenció de relacions abusives de parella entre adolescents.