El projecte d’intercooperació de les cooperatives del Priorat es presenta a Cornudella

El projecte d’intercooperació de les cooperatives del Priorat es presenta a Cornudella

El Director General d’Economia Social i Solidària i el Cooperativisme, David Bonvehí, visita el projecte capdavanter Vincloop
12-03-2025

El president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, va participar el passat divendres, juntament amb el Director General d’Economia Social i Solidària i el Cooperativisme, David Bonvehí, i l’alcaldessa de Cornudella de Montsant, Meritxell Cardona, en l’acte impulsat per l’Ateneu CoopCamp en el qual es va donar a conèixer Vincloop, el primer projecte de col·laboració entre cooperatives del Priorat per impulsar el desenvolupament sostenible de la comarca a través de l’Economia Social i Solidària. 

Aquest projecte pioner, impulsat en un inici per la Cooperativa Falset-Marçà, la Vinícola del Priorat i la Cooperativa de Cabacés, neix de la necessitat de les cooperatives del Priorat d’unir-se per fer front als reptes de futur que planteja el sector. Actualment treballa a partir de quatre eixos com enfortir el territori, mancomunar infraestructures, ajudar les sòcies en el cultiu de la terra i fer valdre el fet cooperatiu, sempre amb l’objectiu d’impulsar el creixement social i econòmic de la comarca del Priorat. 

El president del Consell Comarcal considera que “el Paper de les cooperatives ha estat històricament una peça clau i ho continua sent en el desenvolupament del Priorat. Aquest treball conjunt entre les cooperatives ha de servir per fer front als grans reptes actuals del sector agrari, com per exemple la viabilitat de les explotacions, la falta de relleu generacional o el despoblament”. “Ens trobem en un moment similiar al que ja fa més de 100 anys va propiciar el naixement de les cooperatives i com llavors, la unió fa la força”, afegeix.

Al llarg dels anys les cooperatives agràries s’han anat adaptant als reptes de cada època que han viscut, en constant transformació. Projectes innovadors com Vincloop demostren la possibilitat d’iniciar una nova etapa per al sector, que permeti adaptar-se als reptes actuals que té com el relleu agrari, la viabilitat de les finques, el canvi climàtic o les dificultats per fixar població a la comarca, tot defugint les fusions i absorcions, mirant de conservar la identitat i singularitat de cada poble, i mantenint els serveis a la pagesia.

Les cooperatives que impulsen Vincloop, aposten per la qualitat dels productes, en detriment de la quantitat, amb l’objectiu de millorar la remuneració de la pagesia, fer més visibles els valors cooperatius i promoure la intercooperació a l’hora de mancomunar infraestructures i recursos.

CoopCamp, de la mà de les cooperatives per promoure la intercooperació

CoopCamp aposta per promoure projectes d'intercooperació com una estratègia clau per consolidar iniciatives econòmiques i generar ocupació digna al territori. La col·laboració entre cooperatives permet compartir recursos, mancomunar serveis i crear sinergies que enforteixen els projectes existents. També en el sector del cooperativisme agrari, que actualment es troba amb el repte del relleu generacional. 

La intercooperació amb altres sectors productius, amb cooperatives agroalimentàries de caire agroecològic o la implantació d’Espais Test Agraris compartits, son algunes de les eines que s’estan implementant a través d’acords d’intercooperació. Aquesta visió col·lectiva i solidària no només reforça la viabilitat econòmica dels projectes, sinó que també impulsa la creació de llocs de treball dignes i estables. Per aquest motiu, un dels principals objectius del CoopCamp és construir ecosistemes, tant a nivell local com a nivell del Camp de Tarragona, que afavoreixin la connexió entre els projectes cooperatius i propiciïn la construcció de projectes conjunts. CoopCamp ofereix serveis d’acompanyament i de formació gratuïts per tal de propiciar que aquests projectes puguin sortir-ne reeixits. 

A través de 1044 acompanyaments a projectes econòmics que a dia d’avui ha fet CoopCamp, s’ha facilitat la creació de 72 noves cooperatives i entitats al Camp de Tarragona i la creació de 366 llocs de treball directes.