El Servei de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Priorat incrementa durant el 2013 les consultes ateses
El Servei de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Priorat incrementa durant el 2013 les consultes ateses
El Servei de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Priorat va atendre més de 250 consultes durant el 2013, un 6% més que en l’any anterior. En part, aquest increment cal atribuir-lo, com apunta la tècnica en immigració Vanesa Zamora, “a un coneixement més gran del servei per la població immigrada, un major coneixement que es nodreix de les recomanacions que en fan els propis usuaris, que obtenen resposta a les seves necessitats”.
Entre les consultes ateses durant el 2013, cal destacar les relacionades amb problemàtiques amb serveis de subministrament, autoritzacions i renovacions de permisos de residència i treball, sol·licituds d’arrelament, sol·licituds de reagrupació i gestió d’habitatge i sol·licituds de nacionalitat i cartes d’invitació. També cal destacar les consultes sobre tràmits diversos en què, com en els casos anteriorment esmentats, els usuaris reben la informació, l’assessorament i l’acompanyament de la tècnica d’immigració, o d’un altre tècnic del Consell en el cas que l’usuari hi sigui derivat.
Tot i que el Servei de Polítiques Migratòries atén els usuaris a la seu de la institució a Falset, la voluntat i el compromís de prestar un servei integral a tots els municipis de la comarca comporta que en alguns casos la tècnica es desplaci al municipi de l’usuari. És una atenció a demanda, vehiculada per mitjà dels tècnics de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal o bé per l’ajuntament del municipi en qüestió.
El Servei d’Alfabetització
A banda de l’atenció de consultes d’usuaris, el Servei d’Alfabetització és un dels programes més importants que el Servei de Polítiques Migratòries du a terme al llarg de l’any. L’objectiu és acollir i donar resposta a les demandes d’ensenyament de la població adulta immigrada, millorar la qualificació professional i les competències lingüístiques. També presta atenció a la formació en el coneixement dels trets culturals, socials i polítics de Catalunya, a fi de promoure la coneixença i la relació entre ambdues cultures.
Durant el 2013 van prendre part dels cursos d’alfabetització 26 usuàries, totes elles d’origen marroquí. Aquest fet s’explica, segons Vanesa Zamora, “a què provenen d’entorns rurals en els quals durant la seva infància no van tenir accés als coneixements escolars bàsics”.
La tècnica en immigració del Consell Comarcal destaca que “encaren aquests cursos amb moltes ganes d’aprendre, tenen molta inquietud per conèixer”. De fet, algunes usuàries opten per prosseguir la seva formació de llengua amb algun dels cursos que ofereix el Servei Comarcal de Català del Priorat.
Iniciatives d’intercanvi cultural
La integració de la població immigrada en la societat consisteix també en donar a conèixer la seva cultura entre la població catalana. En aquest sentit, el juny de 2013 es va organitzar a Capçanes un cicle de xerrades i tallers amb el Marroc com a eix temàtic, una iniciativa que va comptar amb la col·laboració del Servei de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Priorat.
Precisament, la tècnica Vanesa Zamora va exposar-hi el servei i les tasques que es duen a terme des de l’ens comarcal. A banda, una jove d’origen marroquí va acostar la seva cultura entre els assistents, que van poder gaudir també d’un taller d’henna i d’un sopar gastronòmic amb productes d’aquest país nord-africà.
Durant el 2013 també s’han organitzat dos tallers més d’henna, accions que com la realitzada a Capçanes, demostren que “la població immigrada té voluntat d’integració, de participar en activitats culturals que fomentin l’intercanvi de coneixences amb la població autòctona”, segons Vanesa Zamora.
La immigració al Priorat
Dacord amb les dades publicades per la Direcció General d’Immigració el juliol de 2013, el Priorat compta amb una població de 9739 habitants, dels quals 1270 són estrangers, un 13,05% del total . El 56% són homes i el 44% són dones. Per franges d’edat, el 17,4% són menors de 15 anys, el 23,8% tenen entre 15 i 30 anys, i el 58,8% són majors de 30 anys.
Pel que fa al Servei de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Priorat va entrar en funcionament l’any 2006.