Jordi Sabaté, president del Consell Comarcal del Priorat: “El Consell jugarà fort en defensa del riu Siurana, però amb informació jurídica damunt la taula”

Jordi Sabaté, president del Consell Comarcal del Priorat: “El Consell jugarà fort en defensa del riu Siurana, però amb informació jurídica damunt la taula”

12-07-2018

La polèmica sobre el transvasament del riu Siurana no s’atura, i la controvèrsia política va en augment. En aquesta entrevista, el president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, mostra la voluntat del Consell d’anar a totes en defensa del riu Siurana i els interessos del Priorat, “però amb informació jurídica damunt la taula i amb ple coneixement de les cartes que tenim per aconseguir el millor resultat”.

La polèmica sobre el transvasament del riu Siurana no s’atura i hi acaba d’haver una nova derivació d’aigües al pantà de Riudecanyes. Què n’ha de dir el Consell Comarcal del Priorat?

El que ja vam dir fa mesos i hem sostingut aquest temps: Aquest és un dels grans reptes de futur de la comarca, ho tenim clar, i el Consell Comarcal del Priorat arribarà fins al final en la defensa del riu Siurana i dels interessos de la comarca. Alhora, però, més enllà d’entrar en discussions polítiques i territorials, des del Consell entenem que aquest és un assumpte d’una gran complexitat i és per això que, fa uns mesos, vàrem encarregar un informe jurídic sobre l’assumpte, que ara ens acaben de posar damunt la taula. 

I a partir ara?

Ens l’estem mirant i, en un breu espai de temps, ens tocarà decidir quin camí agafem en defensa del riu Siurana, quina és la fórmula legal i institucional que emprenem. En això som ara mateix, i n’hem començat a parlar amb els portaveus de totes les forces polítiques que hi ha al Consell. Una cosa és del tot segura, però: el Consell jugarà fort en defensa del riu Siurana, anirem a totes, però ho farem amb informació jurídica damunt la taula i amb ple coneixement de les cartes que tenim per aconseguir el millor resultat. D’aquí que els darrers mesos haguem optat per ser prudents en les declaracions públiques. No creiem que haguem de promoure controvèrsies territorials i polítiques, sinó buscar solucions i aconseguir revertir l’actual situació, que és manifestament injusta amb el Priorat.

Què els diu l’informe jurídic?

L’informe jurídic proposa diversos camins legals, i els estem parlant amb tots els portaveus dels partits. No ens conformarem amb mitges tintes. No podem tardar a anunciar què farem. La raó està de la nostra part. 

Per què diu que és un problema tan complex?

Perquè ho és des de tots els punts de vista: històrics, legals, ambientals, etcètera. Aquesta és una història que es remunta a molts anys enrere i que, la majoria de cops, ens hem mirat tan sols com un problema local de quatre pobles: Torroja, Porrera, Gratallops i Poboleda. Però la realitat és que el transvasament que es fa de les aigües del riu Siurana al pantà de Riudecanyes, no és un problema local, sinó comarcal, ja que afecta tots els pobles de la conca del riu Siurana. Els municipis que actualment tenen mancança d’aigua són uns quants, els aqüífers cada cop estan més secs i no podem entendre que, atesa aquesta situació, més del 90% de l’aigua segueixi marxant cap al pantà de Riudecanyes i que els pobles de la conca no tinguem cap dret sobre l’aigua i ni tan sols veu ni vot. 

Com s’ho explica?

És difícilment explicable ¿Com es pot explicar a algú al segle XXI que els pobles d’una conca hídrica (la del Siurana) passem set i que, alhora, no tinguem legalment cap tipus de concessió ni dret sobre l’aigua de la nostra conca i que, a més, no puguem opinar ni dir res sobre els seus usos? Això no té cap lògica i, a més, estem en un moment crític perquè l’ecosistema del Siurana ho està patint i a la conca del Siurana ara mateix hi ha pobles amb necessitats imperioses d’aigua, mentre que al Baix Camp ara tenen accés a unes fonts de subministrament que abans no tenien. N’hem de poder parlar i s’han de revisar les concessions. S’ha d’acabar amb aquesta injustícia. En això treballem, i ens ho hem de mirar des d’una òptica ambiental i comarcal.