La consellera de Governació presenta al Priorat el projecte de reforma del món local

La consellera de Governació presenta al Priorat el projecte de reforma del món local

Meritxell Borràs visita el Consell Comarcal i alguns municipis de la comarca
16-09-2016
DSC_0740.jpg

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs, ha visitat aquest divendres (16 de setembre) la comarca del Priorat. Més enllà de tractar assumptes d’interès local i comarcal, la consellera ha posat damunt la taula el projecte Governslocals.cat, que té per objectiu debatre i actualitzar les lleis que regeixen el món local català.

La visita es va iniciar a l’Ajuntament de Falset –on Borràs es va reunir amb l’alcalde i els regidors– i sobre les 12.30 hores va continuar amb l’arribada de la consellera al Consell Comarcal del Priorat, on va signar en el llibre d’honor i va reunir-se amb el president i el vicepresident de la institució, Joan Carles Garcia i Jordi Sabaté, respectivament. En aquesta reunió, els representants comarcals, entre d’altres assumptes, li han posat damunt la taula el PECT (Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial) que s’acaba de redactar i amb el qual s’opta als Fons Europeus Feder.

Seguidament, Meritxell Borràs ha mantingut una trobada amb els alcaldes de la comarca, amb els quals ha abordat diverses qüestions d’interès municipal. El principal motiu de la trobada, però, ha estat l’exposició per part de la consellera del projecte Governslocals.cat, que té per objectiu debatre i actualitzar les lleis que regeixen el món local català.
“És una actualització que s'ha intentat fer altres vegades des del govern o des del Parlament però que no ha reeixit, perquè majoritàriament no s'ha fet escoltant prou el món local. Hem de posar en solfa tota aquesta legislació, però és clau fer-ho escoltant de primera mà i tenint en compte el que ens diuen les persones que hauran d'aplicar aquesta normativa”, ha explicat Borràs, remarcant que a l'hora de redactar el nou marc legal es vol estar en contacte amb el territori, ja sigui a través de reunions i trobades o de la plataforma telemàtica que s'oferirà a tots els municipis.

Es preveu que durant els tres primers mesos de l'any que ve es recolliran les aportacions dels municipis i serà a finals del primer trimestre del 2017 quan s'espera poder tenir el text definitiu que es presentarà al Parlament de Catalunya. Els representants comarcals i els alcaldes van escoltar la proposta, però alhora van mostrar les grans dificultats que representen pers als petits municipis adequar-se a determinades exigències legals, pensades des d’una perspectiva urbana o de grans municipis. La necessitat de tenir en compte les particularitats dels petits municipis del món rural i local va ser la tònica d’algunes de les intervencions.

Borràs va explicar que durant aquest període es posaran sobre la taula molts temes que van des de l'organització dels governs locals, passant per les relacions entre institucions o competències dels ajuntaments i els consells comarcals. Entre les informacions que s'hauran d'actualitzar n'hi ha de molt importants, com ara la divisió territorial: “Què hem de fer amb les vegueries? Han de desaparèixer els consells comarcals o són útils? S'ha de limitar més la creació de nous municipis? Els 948 municipis que hi ha a Catalunya són els que toquen?”, va deixar anar Borràs

A la tarda (a partir de les 16.15 h), el programa va continuar amb la visita de la consellera a Bellmunt del Priorat, on va ser rebuda per l’Ajuntament i on va vconèixer el Museu de les Mines.