Pacte pel paisatge del Priorat
Pacte pel paisatge del Priorat
El Priorat és a punt de culminar, definitivament, després d’anys de reflexió, el procés de redacció de la Carta del Paisatge. El seu equip redactor ha finalitzat aquests dies el Document de Consens de la Carta, que és una proposta de ‘Pacte pel paisatge del Priorat’ adreçat a les institucions principals que han participat directament en el procés d’elaboració i concertació de la Carta del paisatge i amb la intenció que aquest Pacte rebi les màximes adhesions possibles dels altres agents implicats directa o indirectament en la protecció i promoció del paisatge del Priorat.
El ‘Pacte pel paisatge del Priorat’ es proposa objectius de qualitat paisatgístics i incorpora compromisos concrets de primer ordre (els seus “compromisos estructurants”) com són, per exemple, la promoció de projectes d’intervenció i gestió del paisatge de caràcter supramunicipal o que l’estudi del paisatge s’incorpori als currículums educatius de la comarca.
El Document de Consens que ara presenta l’equip redactor de la Carta del Paisatge (coordinat per Albert Cortina i Eduard Soler) és una proposta tècnica que, al llarg de les pròximes setmanes, ha de rebre el vist-i-plau dels seus signants principals (els seus agents impulsors), entre els quals hi ha les institucions promotores de la Carta (el Consell Comarcal del Priorat, l’Observatori del Paisatge de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat), Ajuntaments de la comarca, altres administracions públiques (Diputació de Tarragona i l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat), el Parc Natural del Montsant, el Consorci de la Serra de Llaberia, els Consells Reguladors de les denominacions d’origen vitivinícoles DO Montsant i DOQ Priorat, el Consell Regulador de la DOP Siurana i entitats com el Centre de Recursos Pedagògics del Priorat, l’associació Prioritat i PIMEC Priorat.
L’objectiu d’aquest pacte –com a tancament del procés de redacció– és que la Carta del paisatge es converteixi en allò que es pretén que sigui: un instrument col·lectiu de compromís ètic i pro-actiu a favor de la protecció, millora i valorització dels paisatges del Priorat.
El ‘Pacte pel paisatge del Priorat’ també incorpora un parell d’annexos, en forma de fitxes, que són els compromisos que assumeixen voluntàriament les institucions i entitats de la comarca. En el primer annex són els agents impulsors signataris del Pacte aquells que, en un document sintètic, manifesten quins són els compromisos específics que contrauen per tal d’implementar els objectius de qualitat paisatgística establerts a la Carta del paisatge del Priorat.
El segon dels annexos recull els compromisos que volen adoptar I dur a terme aquelles altres entitats i institucions que, sense haver estat agents impulsors de la Carta, entenen que poden aportar el seu gra d’arena en la protecció i promoció del paisatge del Priorat. Al marge dels signataris del Pacte, són una vintena les entitats particulars que, en aquests moments, han lliurat el seu document de compromisos i entre les quals hi ha les Zones Escolars Rurals (ZER) de la comarca, diversos Col·legis Professionals, els Parcs de bombers de la comarca, les Associacions de Defensa Forestal, el Cos d’Agents Rurals i un llarg etcètera.
De fet, tot aquest procés de reflexió i debat impulsat a la comarca els últims anys, ja ha donat alguns fruits. Joan Carles Garcia, vicepresident del Consell Comarcal del Priorat, insisteix que “el fet que aquest curs en què ara estem ja hi hagi escoles que hagin incorporat el paisatge com a matèria educativa no és cap casualitat, sinó que és una bona mostra d’allò que la Carta del Paisatge i aquest Pacte que ara presentem precisament persegueixen: que siguem tots, institucions, entitats, agents econòmics i ciutadans, els que ens impliquem en la promoció i preservació del paisatge de la comarca”.
En aquesta línia, Garcia opina que aquest ‘Pacte pel paisatge del Priorat’ “no ha de ser el final de res, sinó el principi d’una etapa en la qual les institucions i entitats de la comarca ens comprometem, voluntàriament, a treballar en el territori amb un plus de respecte i de sensibilitat pel nostre entorn, per tal que el nostre paisatge sigui un actiu econòmic de dinamització i desenvolupament local”.
És per aquesta raó que, durant un temps, el Document de Consens seguirà incorporant els compromisos específics d’aquells que ho vulguin, de la mateixa manera que, més endavant, també serà possible declarar compromisos a títol personal, de manera individual, adherint-se a la Carta del Paisatge del Priorat.