Presentat el PECT Priorat en una jornada al Consell Comarcal
Presentat el PECT Priorat en una jornada al Consell Comarcal

El Consell Comarcal del Priorat ha acollit aquest matí la jornada PECT Priorat: Noves oportunitats per a tothom, que ha servit per presentar públicament el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial del Priorat (PECT), així com les diferents operacions que s’emmarquen en aquest projecte de desenvolupament econòmic i gestió sostenible del paisatge agrícola prioratí.
El PECT “Priorat-Montsant-Siurana” és un projecte de recerca i innovació que vol potenciar un model de desenvolupament a la comarca del Priorat que integra en un mateix eix el desenvolupament econòmic i la gestió sostenible del paisatge i dels recursos agrícoles i culturals de la comarca. El PECT de la comarca del Priorat persegueix la transformació econòmica mitjançant un fort component d’innovació, la generació de noves oportunitats, la millora de la qualitat i les condicions de vida de la població de la comarca, i la preservació i posada en valor del territori.
Cofinançat per la Unió Europea, mitjançant el FEDER, aquest PECT és impulsat pel Consell Comarcal del Priorat (que exerceix com a coordinador), la Denominació d’Origen Montsant, la Denominació d’Origen Qualificada Priorat; PIMEC - Micro, Petita i Mitjana d’Empresa de Catalunya; i VITEC-Parc Tecnològic del Vi.
Banc de terres
Més enllà d’encarregar-se de la coordinació del conjunt del PECT, el Consell Comarcal del Priorat lidera l’operació “Banc de terres”. El banc o fons de terres, que ja és en marxa, és una de les principals vies per facilitar que persones que no disposen de finques en propietat o que en volen gestionar un major nombre, puguin incorporar-se a l’activitat mitjançant acords (traspàs, arrendament, cessió…) amb propietaris des terres que no es treballen o que volen deixar de fer-ho per jubilació o altres motius. El sistema garanteix la seguretat jurídica per ambdues parts.
Singularitat de la DO Montsant
En el marc del PECT, la DO Montsant lidera l’operació que du per nom: “Caracterització de la singularitat vitivinícola de la DO Montsant”. Entre els objectius d’aquesta operació hi ha: “obtenir un mapa de zonificació de la denominació d’origen relacionat a una caracterització geològica, climàtica, cultural i sensorial dels vins que s’hi produeixen”, i”unificar criteris sobre la qualitat, dirigint l’acció a la recerca de l’excel·lència i les preferències del mercat local, nacional i internacional”.
Ecoinnovació de la DOQ Priorat
Pel que fa a la DOQ Priorat, lidera l’operació titulada “Ecoinnovació i excel·lència en la producció vitivinícola de la DOQ Priorat” i que preveu dur a terme accions coordinades amb l’objectiu, en primer lloc, de caracteritzar i aportar coneixement sobre les particularitats de la regió i dels vins que s’hi produeixen i, en segon lloc, de protegir aquestes particularitats.
Foment del comerç innovador i sostenible
PIMEC encapçala l’operació que du per nom “Foment del comerç innovador i sostenible al Priorat”. Aquesta operació té com a objectiu principal incrementar l’oferta de comerç i serveis a la comarca mitjançant la reorientació dels punts de venda actuals i l’impuls de nous punts i nous emprenedors, que dotin d’un teixit comercial i de serveis a la comarca, coherent amb els valors de producte de proximitat, respecte mediambiental, responsabilitat social i que incorpori valors afegits derivats de l’entorn cultural i paisatgístic.
Biodiversitat i innovació vitivinícola
Pel que fa a VITEC (Centre Tecnològic del Vi) lidera dues operacions. La primera du per nom “Preservació de la biodiversitat vitivinícola del Priorat” i té com a objectiu: “Garantir la preservació del material genètic vitivinícola endogen del Priorat, com a principal eina de diferenciació, creixement i millora de la competitivitat i el posicionament internacional del sector vitivinícola prioratí”.
La segona operació comandada per VITEC s’ha batejat com“Unitat d’innovació vitivinícola”, i alò que pretén és assegurar als cellers de les Denominacions d’Origen Priorat i Montsant l’accés al coneixement existent i el suport sistemàtic en l’anàlisi i la presa de decisions durant tota la cadena productiva per assegurar l’elaboració d’un producte de màxima qualitat.