Primer mapa d’afectacions del porc senglar al Priorat
Primer mapa d’afectacions del porc senglar al Priorat
La comarca del Priorat ja disposa d’un primer mapa d’afectació dels porcs senglars, fruit de la col·laboració del Consell Comarcal del Priorat, la direcció territorial d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) a Tarragona i representants d’ajuntaments, del sector agrícola i de les associacions de caçadors comarcals. Més enllà de la confecció d’aquesta mapa (on s’evidencia que són tres les zones on més danys s’han registrat), els ajuntaments, cooperatives i associacions agràries de la comarca rebran en breu un seguit d’instruccions i consells per saber com han de procedir en cas de patir danys per la important presència de senglars.
Tot plegat respon a la preocupació comarcal davant els efectes devastadors en els conreus i els conseqüents perjudicis econòmics que l’espècie està provocant. Fruit d’aquesta preocupació, a final del passat mes de novembre, el Consell Comarcal del Priorat va acollir una primera trobada, en la qual van participar administracions, pagesos, caçadors, agents forestals i que va comptar amb la presència del director territorial a Tarragona del DAAM, Anton Ballvé. Entre els compromissos assumits hi va haver el d’elaborar, com a primera mesura, un mapa de les zones més afectades.
És així que aquesta setmana, els representants del DAAM han presentat al Consell aquest mapa d’afectacions, on s’evidencia que les tres zones on hi ha constància de més danys per presència de senglars són: la vall d’Ulldemolins (a la serra de Montsant); entre els pobles del Molar i el Lloar i, finalment, a la zona compresa entre Falset-Marçà-Capçanes. Els tècnics del DAAM que van presentar el mapa van voler deixar molt clar que la delimitació d’aquestes tres zones d’afectació principal té el seu fonament en els danys de consideració que han estat denunciats al llarg dels darrers anys.
Més enllà del mapa (que és una eina informativa de primer ordre), allò que s’ha posat de manifest és que l’impacte actual de l’elevada població de senglars obliga a exprèmer la normativa actual amb l’objectiu de minimitzar l’afectació de l’espècie, a l’espera que entri en vigor la nova legislació que s’està treballant i que ha de donar resposta a les necessitats actuals. Cal recordar que Catalunya es regeix en aquests moments per la Llei de Caça de 1970 i el seu Reglament.
Així doncs, el DAAM ja concedeix anualment un centenar de permissos especials fora de la temporada de cacera i mira que les actuacions es focalitzin en les zones més afectades. No obstant això, fruit del treball conjunt que s’ha iniciat, el Departament d’Agricultura i el Consell Comarcal han decidit trametre cartes als ajuntaments i entitats de la comarca explicant i clarificant quin és el procediment que cal seguir en cas de danys per presència de pocs senglars i si es volen demanar mesures excepcionals contra l’espècie.
El president del Consell Comarcal, Joan Carles Garcia, afirma que “el que hem fet és començar a treballar per buscar solucions davant un problema que afecta ara mateix l’agricultura dels nostres pobles i obliga a intervenir amb celeritat, però alhora hem de treballar amb vistes a minimitzar l’impacte dels senglars en un futur, i això requereix coordinació i planificació”.