“Priorat-Montsant-Siurana: mosaic agrari mediterrani” presenta el seu sistema de gestió del paisatge cultural a les Canàries
“Priorat-Montsant-Siurana: mosaic agrari mediterrani” presenta el seu sistema de gestió del paisatge cultural a les Canàries
La candidatura del Priorat per ser declarat patrimoni de la humanitat de la UNESCO va presentar el seu sistema de gestió del paisatge cultural al taller anual de la “Alianza de Paisajes culturales y sitios afines a patrimonio mundial” que es va celebrar els passats 24 i 25 d’octubre a Gran Canària.
La presentació de Priorat-Montsant-Siurana es va fer de forma conjunta entre el president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, i el president de Prioritat, Joan Vaqué, amb l’objectiu de visibilitzar la simbiosi entre l’administració local i la societat civil del Priorat, que juntament amb la Diputació de Tarragona impulsen la candidatura a patrimoni mundial, i que es plasma a la perfecció en la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat, en la qual es basa el sistema de gestió.
I és que, aquesta Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat és l’òrgan de concertació de les polítiques públiques de desenvolupament local del Consell Comarcal del Priorat que incorpora tots els actors que tenen influència en la conformació del paisatge cultural de la comarca, composat per un mosaic agrari i un model socioeconòmic de petita escala que situa el paisatge en el centre de l’estratègia de desenvolupament local.
La presentació del sistema de gestió del paisatge del Priorat va tenir molt bona acollida i moltes van ser les preguntes adreçades als representants del Priorat-Montsant-Siurana sobre les iniciatives que es duen a la comarca i que desenvolupen els diferents membres de la Comissió de forma concertada en virtut de les seves competències o atribucions. Així es van presentar accions com per exemple el Coneguem el Priorat, l’exposició “Habitar”, el Banc de Terres del Priorat, el Dia del Paisatge, el Cicle de Diàlegs sobre despoblament al Priorat, l’Acord Comarcal de Renovables 2021, el Pla Estratègic Comarcal de Turisme Sostenible del Priorat o els Estudis sobre la Capacitat de càrrega i afluència turística de Margalef i Siurana.
Altres experiències de gestió de paisatges culturals
En el marc de les jornades també va tenir lloc una recepció institucional a l’Insituto Insular para la gestión integrada del Patrimonio Mundial y la Reserva de la Biosfera de Gran Canaria i una visita in situ a “Risco Caido” declarat Patrimoni Mundial el 2017, any en què el Priorat va retirar la seva candidatura.
Així mateix també es van presentar altres experiències com la “Col·laboració público privada en la Menorca Talaiòtica”, “ Ribera Sacra, paisaje del agua”, “Los paisajes del agua de Beas de Segura” i “Finca de los lavaderos, espacio de colaboración de inovación social y ambiental”.
Així mateix, també es va poder reflexionar i escoltar al voltant d’una problemàtica compartida per tots els llocs amb algun tipus de reconeixement patrimonial o cultural: la qüestió sobre els habitatges d’ús turístic.
La delegació prioratina considera que la seva participació a les jornades va ser molt ben acollida i reconeguda per la feina feta per la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat, que va sorprendre als assistents per la quantitat d’accions fetes amb la comunitat del Priorat des de la base, amb la població. Amb tot, la qüestió que més va sorprendre és el fet que només s’ha treballat amb els recursos propis de les entitats que impulsen la Comissió.