Priorat: quina aigua, quin futur?

Priorat: quina aigua, quin futur?

La Comissió el Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat organitza una jornada d’informació, reflexió i debat sobre els recursos hídrics de la comarca davant l’actual escenari de sequera i d’espoli del riu Siurana.
04-07-2024

La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat, ens que aglutina administració pública i representants del teixit social i econòmic del Priorat, organitza la jornada Priorat: quina aigua, quin futur? el proper dissabte 13 de juliol a la sala de la segona planta del Castell de Falset. La sessió, que sorgeix en el marc de la reunió de la Taula de l’aigua del Priorat, té la voluntat d’encetar un procés que aporti informació i convidi al debat i la reflexió al voltant d’una qüestió que és clau per a la supervivència de la nostra comarca. 

En un escenari de sequera de llarga durada que no fa més que empitjorar la situació de manca de recursos hídrics que ja pateix la comarca de resultes de l’espoli del riu Siurana i com a proposta sorgida de la reunió de la  Taula de l’aigua del Priorat, reunida el passat 25 d'abril per avançar en consensos comarcals de cara a pal·liar l’emergència actual i proposar solucions a mitjà i llarg termini, la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat ha decidit convocar aquesta jornada que vol oferir, primer que tot, el màxim d’informació contrastada sobre la disponibilitat de recursos hídrics i dels models de gestió més idonis i fomentar el debat i la reflexió sobre com la comarca del Priorat hi ha de fer front.

Com a punt de partida de la jornada i per aportar informació sobre l’estat de la qüestió en els diferents àmbits afectats, per reflexionar i debatre sobre el model de gestió que cal implementar, es proposa una Taula rodona oberta amb representants de diferents sectors socioeconòmics del Priorat que ha de servir per engegar una reflexió i un debat sobre la gestió dels recursos a partir de les necessitats i models que des de la comarca es considerin adequats a la nostra realitat. 

La segona part consistirà en una ponència a càrrec de científics de disciplines diferents que a la vegada són experts en polítiques de gestió de l’aigua i que han treballat el tema dels recursos hídrics des d’una mirada global. Per una banda comptarem amb la participació de l’agrònoma i experta en polítiques de gestió de l’aigua Annelies Broekman, del CREAF, i, per l’altra, del geòleg i també expert en polítiques de gestió dels recursos hídrics i membre del CREAF, Daniel Barbé. Finalment hi haurà un torn obert de paraula. 

La sessió estarà dinamitzada per Itziar González, arquitecta social i tècnica en mediació pública que ha treballat a la comarca amb administracions i entitats en diversos projectes de política territorial. La jornada, que se celebrarà a la sala de la segona planta del Castell de Falset, és oberta a tothom i les inscripcions es faran a l’inici de la sessió, a les 10.30 h.