Quatre nous testimonis reforcen la campanya “Parla’m en català” i ja s’exposen al Consell Comarcal del Priorat

Quatre nous testimonis reforcen la campanya “Parla’m en català” i ja s’exposen al Consell Comarcal del Priorat

29-10-2021

El passat 26 d’octubre, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus i la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus van presentar quatre nous testimonis de la campanya “Parla’m en català”.

La campanya va començar el gener de 2020 a fi de sensibilitzar la població catalanoparlant que no és necessari canviar de llengua quan s’adrecin a persones que creuen que no el parlen o que no són d’aquí. També pretén animar els que l’entenen o l’estan aprenent a demanar als catalanoparlants que hi mantinguin la conversa en català”.

Els alumnes protagonistes dels cartells i vídeos d’enguany són l’Ángela, de Colòmbia; la Beata, de Polònia; el Chafik, del Marroc, que també participa en el Voluntariat per la llengua, i la Dámaris, de les Canàries, que a més de ser alumna dels cursos de català estudiava a la Casa d’Oficis.

Els vídeos i les fotografies, tant en la primera fase com en la segona que ara es presenta, han anat a càrrec de l’alumnat de la Casa d’Oficis de Creació i producció audiovisual que organitza Mas Carandell.

Al Priorat, actualment, els cartells de la primera fase es troben exposats a les botigues de Falset i, al Consell Comarcal del Priorat, ja s’hi poden veure els de la 2a fase, els quals, a partir de l’any que ve, també itineraran perquè es tingui present el missatge de la campanya des de qualsevol àmbit.

A més, s’ha demanat als mitjans col·laboradors, entre els quals Ràdio Falset, que emetin els espots i les falques de la campanya, confirmant així la seva col·laboració en la campanya.

El CNL proposa que els catalanoparlants s’adrecin d’entrada en català a tothom, fins i tot als que parlin en una altra llengua, mentre no manifestin que no entenen el català. D’aquesta manera es facilita a les persones que el volen aprendre ocasions per posar-lo en pràctica, no s’oculta davant qui sembla que no és d’aquí  i s’aconsegueix que el català continuï sent la llengua parlada en un nombre elevat d’interaccions comunicatives a casa nostra.

Dades

Cal recordar que al Camp de Tarragona un 94,4 % de la població entén el català, i un 82,4 % el sap parlar, segons les dades de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (EULP) 2018 que la Direcció General de Política Lingüística ha presentat recentment.

A més, hi ha moltes persones que n’estan aprenent: durant l’any 2019 al Baix Camp i al Priorat hi ha hagut 1.475 inscripcions als cursos d’acolliment de català del CNL , i el 2020, malgrat la pandèmia, 1.236.

Per tant, en poques ocasions els catalanoparlants trobaran interlocutors que no els comprenguin.

L’EULP 2018 també revela que al Camp de Tarragona la llengua habitual dels seus habitants és en un 40 % el català, en un  7,5 % el català i el castellà; en un 41 % el castellà, en un 5,9 altres llengües i en un 4,2 % altres combinacions.

En aquestes comarques hi ha un 27,9 % de la població que declara que inicia sempre les converses en català; un 27,3 % que les inicia en català sovint, un 17,4 % que les comença poques vegades en català i només un 7,9 % que no les inicien mai en català.

Ara bé, del total de persones que comencen les converses en català, només un 13,4 % continua en aquesta llengua si la resposta és en castellà, mentre que en un 77,1 % la continua en castellà.

La campanya “Parla’m en català”, per tant, pretén fer augmentar el nombre de converses que s’inicien en català, per una banda, i per l’altra fer créixer les que continuen en català encara que la resposta sigui en castellà, ja que com hem dit un 94,4 % de la població que viu al Camp de Tarragona entén el català.