Quinze establiments de Falset s’adhereixen al Voluntariat per la llengua
Quinze establiments de Falset s’adhereixen al Voluntariat per la llengua
Aquest mes de novembre quinze comerços de Falset s’han adherit com a establiment col·laborador al programa Voluntariat per la llengua.
En concret es tracta de Jacqueline, Travel Priorat, El Cairat, Instal·lacions Jaume Martí, Omm Zenter, Farmàcia Carme Cortiella, Lotus Priorat, Gelateria de Falset, Joieria rellotgeria Manel Vidal, Home de Fang, Bar Vi Novell, Joan Coll Olivé, SL, Fotozoom, Electrodomèstics Marino i Kabbalah Cafè.
Durant l’estiu la responsable del Servei Comarcal de Català va visitar aquestes botigues, bars i restaurants per difondre els cursos i sessions de llengua, el servei d’assessorament lingüístic i altres serveis que s’ofereixen i va proposar-los l’adhesió, que s’ha formalitzat aquesta tardor mitjançant la signatura d’un acord.
Aquesta quinzena de comerços se suma als 27 establiments que ja eren col·laboradors a la comarca del Priorat i als més de 300 de l’àmbit del Centre de Normalització Lingüística (CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura), a les comarques del Priorat i el Baix Camp.
Qualsevol establiment comercial que es vulgui sumar a aquest iniciativa es pot posar en contacte amb el SCC del Priorat, situat al Consell Comarcal del Priorat (tel. 977 83 19 83). Concretament adquireixen el compromís de garantir que les persones que vagin a l’establiment trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat.
Parelles lingüístiques
També es pot posar en contacte amb el Servei Comarcal de Català del Priorat qualsevol persona que vulgui formar part d’una parella lingüística, ja sigui com a voluntari o com a aprenent, o bé es pot apuntar al programa per Internet, a www.vxl.cat.
Recordem que els voluntaris inverteixen una hora setmanal del seu temps durant deu setmanes a conversar amb l’aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en català. Fer noves amistats, enriquir-se culturalment, perdre la vergonya d’usar aquesta llengua i neutralitzar l’actitud de molts ciutadans que renuncien a parlar en català amb persones que no són catalanoparlants però l’entenen són la base d’un programa que impulsa l’ús del català com a llengua de cohesió social amb un format molt senzill, una parella lingüística que parla en català mentre fa qualsevol altra activitat.
Els integrants de les parelles lingüístiques poden participar en les activitats complementàries que el CNL organitza per a elles.
En l’àmbit general es fa un descompte del 25% (fins al 31 de desembre) del Camp Nou Experience (Tour & Museu), promocions de 2x1 en visites guiades i alguns concerts del Palau de la Música Catalana o 2x1 per anar a veure Scaramouche, el nou musical de Dagoll Dagom.
A més, al Reus Deportiu poden gaudir d’un 2x1 en els partits d’hoquei o adquirir entrades amb un 50% de descompte en els partits a casa del Club de Futbol Reus Deportiu, que acaba de pujar a 2A. Ser membre de la gran família del Voluntariat per la llengua també dóna dret a tenir descomptes 2x1 al Teatre Bartrina i al Bràvium de Reus i molts altres avantatges que es poden consultar al web del CNL (www.cpnl.cat/reus) o al web del Voluntariat per la llengua (www.vxl.cat).
Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 100.000 parelles.