Torroja és l’escenari de la 7a edició de “Coneguem lo Priorat”

Torroja és l’escenari de la 7a edició de “Coneguem lo Priorat”

Fins a 150 alumnes de 3r i 4t de primària i una vuitantena de 4t d’ESO van participar a l’activitat
20-03-2024

Uns 150 alumnes de tercer i quart de primària de les escoles de la comarca han participat aquest dilluns a la setena edició de ”Coneguem lo Priorat”, que s’ha celebrat a Torroja del Priorat. Aquesta activitat té per objectiu apropar els valors i el patrimoni materials i immaterials dels pobles de la comarca i que els més joves i els més petits els coneguin i els integrin.

Durant la jornada els alumnes més petits han pogut coneixer els valors i el patrimoni de Torroja gràcies als diversos tallers que han organitzat els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Priorat de Falset i l’Institut Escola Corbatera de Cornudella de Montsant. Concretament, s’han realitzat activitats relacionades amb el despoblament, el coneixement de la DOQ Priorat, els gegants, l’empedrat dels carrers, el paisatge, l’astronomia, els moixons, l’aigua, les bitlles catalanes, o l’orgue de l’església de Torroja, un dels més antics de Catalunya. A la tarda, a més, tots els alumnes han participat en una gimcana pel poble.

La tècnica de Paisatge del Consell Comarcal del Priorat, Elisa Barceló, destaca la importància d’aquesta activitat que permet donar a conèixer els pobles de la comarca als més joves així com l’enorme implicació dels pobles que l’acullen. “Sense la participació dels ajuntaments i les entitats socials d’aques municipis, aquesta activitat no seria possible”, destaca.

Fins a dia d’avui, “Coneguem lo Priorat” s’ha celebrat a la Vilella Alta, Margalef, la Torre de Fontaubella, la Morera de Montsant, la Figuera i Torroja del Priorat. Tots aquests municipis tenen en comú que no tenen escola, un dels motius pels quals es va prioritzar que fóssin aquests els primers en acollir l’activitat. “Es va decidir començar pels pobles sense escola perquè són més petits, amb menys població, i també per donar valor a l’escola rural” explica Barceló. “És important que els nens i nenes que tenen la sort d’anar a escola al seu poble siguin conscients que hi ha municipis on no n’hi ha i que el fet de tenir escola és un servei essencial i un valor molt important per a un poble”, insisteix.

“Coneguem lo Priorat” és ja una iniciativa consolidada, sorgida durant les sessions de treball fetes, en el marc del Pla de Gestió de la candidatura a Patrimoni de la Humanitat, entre mestres del Priorat, Prioritat, el Servei Educatiu del Priorat i el Consell Comarcal del Priorat. El projecte també compta amb el suport de l’Oficina Jove.