Més d’un centenar de prioratins es beneficien del Servei d’Ajut a Domicili i la teleassistència
Més d’un centenar de prioratins es beneficien del Servei d’Ajut a Domicili i la teleassistència
Fins a 59 veïns de la comarca del Priorat es beneficien del servei de teleassistència, que s'adreça a persones amb un nivell d'autonomia limitat a causa de l'edat o del seu estat físic. L’estadística dels serveis socials del Consell Comarcal del Priorat, relativa al 2011, indica també que són 72 els prioratins que, al llarg de l’any passat, van necessitar d’alguna de les tasques incloses en el Servei d’Ajut a Domicili (SAD). En una comarca com el Priorat, amb un elevat índex d’envelliment i on les distàncies són molt grans, el Consell Comarcal del Priorat considera fonamental la prestació d’aquest tipus de serveis.
La teleassistència permet als ciutadans amb problemes de mobilitat o de dependència estar permanentment connectats, mitjançant un aparell electrònic, a una central de coordinació, que reacciona i es posa en marxa quan es produeix un avís. La teleassistència s'adreça a ciutadans amb un nivell d'autonomia limitat i amb dependència, a causa de l'edat o del seu estat físic, que viuen soles o amb d’altres persones que no poden atendre-les de manera continuada i suficient.
Les gairebé seixanta persones ateses mitjançant telassistència a la comarca, al llarg del 2011, és la xifra més alta des que va començar a a prestar-se aquest servei. El número ha crescut sensiblement els últims anys. Dels cinc beneficiaris de l’any 2005 es va passar als 39 del 2009, fins arribar als 59 actuals. “És més que evident que el Priorat és una comarca rural on les distàncies entre pobles són molt grans i on cada cop hi ha més gent gran, amb la qual cosa serveis com la teleassistència són una prioritat absoluta”, reflexiona el president del Consell Comarcal del Priorat, Cèsar López.
Una cosa semblant passa amb el Servei d’Ajut a Domicili. L’estadística dels serveis socials del Consell Comarcal indica que l’any 2005 els casos atesos van ser 51, mentre que el 2011 van ser un total de 72. D’aquesta setantena de persones, 42 eren beneficiaris de la llei de dependència. El SAD preveu un conjunt de tasques que es realitzen a la casa de persones o famílies que es troben, per motius físics o socials, en situacions de mancança d'autonomia temporal o permanent per poder realitzar les feines habituals de la vida quotidiana. Així, el SAD preveu que una tercera persona ajudi a fer la compra, preparar el dinar, organitzar la llar o controlar la medicació, entre d’altres supòsits que, en tots els casos, valoren prèviament els tècnics de serveis socials.
Si esteu interessats en aquest servei clickeu sobre l'enllaç.