Cèsar López: “Seguir garantint els serveis bàsics és ara la gran prioritat del Consell Comarcal ”
Cèsar López: “Seguir garantint els serveis bàsics és ara la gran prioritat del Consell Comarcal ”
S’acaba l’any i el president del Consell Comarcal, Cèsar López, fa un balanç de la legislatura en aquesta primera part d’una entrevista, en què analitza, entre d’altres coses, l’escanyament financer, les prioritats de govern del Consell Comarcal i el sentit de la institució supramunicipal en una comarca petita i rural com el Priorat…
Quin balanç fa del que portem de legislatura?
És un balanç que, a la força, està condicionat per les circumstàncies actuals, que no són gens favorables, ni des d’un punt de vista econòmic ni des d’un punt de vista social. Al Consell Comarcal, com passa a totes les administracions locals, vivim una situació d’escanyament econòmic i financer que t’obliga a definir bé quines són les teves prioritats.
I quines són, aquestes prioritats?
En primer lloc, el sanejament econòmic de la institució. No hi ha cap altra sortida. En aquest any i mig que portem al Govern no tan sols hem impulsat el pla de sanejament que es va aprovar en l’anterior legislatura, sinó que fins i tot hem millorat algunes de les previsions de tresoreria que es feien.
La renúncia als sous formava part d’aquest pla de sanejament?
No hi estava inclosa, no… Que els consellers del Govern renunciéssim a les compensacions econòmiques a què teníem dret va ser una decisió voluntària, entenent que la situació econòmica i social dels país ens hi obligava.
La reestructuració laboral feta és fruit d’aquest pla de sanejament?
N’és una conseqüència, i ha estat una de les decisions més complicades: deixar sense feina set treballadors… Però insisteixo que la situació econòmica és delicada perquè, a banda del pla de sanejament en marxa, en aquests moments, hi ha una baixada dels ingressos provinents d’altres administracions, una incertesa absoluta sobre les previsons de finançament de plans i programes que estan en marxa, dificultats de tresoreria per l’endarreriment dels pagaments i, a sobre, dificultats d’accés al crèdit…
Es pot garantir així la prestació de serveis?
Aquesta és la nostra prioritat: garantir la prestació de serveis bàsics per a la comarca com són, per exemple, els serveis, socials, l’assistència tècnica als muncipis, el transport escolar… Serveis sobre els que tenim competències i que ens esforçarem a complir no tan sols perquè creiem que sigui important, sinó també perquè n’estem obligats per Llei.
La política turística ha estat un pilar de la institució. Com se la plantegen ara?
En aquests moments, a l’Oficina d’Informació i Turisme, no ens podem permetre res més que tenir-hi una treballadora i també hem mirat que altres empleats de la casa hi donin suport puntual. Els grans pressupostos que teníem fruit del Pla de Foment de Turisme s’han acabat. Aquesta és la realitat.
Però és important per la comarca, oi?
És clar que és important i és per això que, des del Consell, es va impulsar aquest Pla de Foment del Turisme, que ningú no ho oblidi. Però la gent també ha de saber que, en aquests moments, el pressupost d’altres administracions que ens arriba per fer política turística és de zero euros.
Zero?
Sí, zero euros. No rebem diners de cap subvenció ni de cap conveni… És a dir, el sosteniment de l’Oficina d’Informació i Turisme l’estem finançant nosaltres sols, des del Consell Comarcal, fent mans i mànigues perquè ho considerem important encara que, en realitat, les administracions superiors no hi estan contribuint gens ni mica. Ens toca canviar el xip.
En quin sentit?
Cal entendre que, almenys tal com estan ara les coses, el Consell Comarcal no pot ser l’eina de promoció turística comarcal que havia estat. Com a molt, podem fer el que fem ara: mantenir l’Oficina oberta, coordinar-nos amb el sector, col·laborar en la mesura que sigui possible, impulsar una taula sectorial, posar-hi imaginació… És això el que intentem.
Hi va haver un moment, fa pocs mesos, que semblava que es posava en dubte la supervivència dels Consells com administració… Hi ha alguna notícia al respecte?
La veritat és que no. Fa uns mesos que no se sent a dir res i jo penso que, quan se’n va parlar, simplement era per veure com reaccionaven les institucions i els ciutadans. I nosaltres, en el cas del Priorat, ho tenim molt clar: una figura com el Consell Comarcal, en comarques petites com la nosra, té tot el sentit del món.
Per què?
Perquè permet la col·laboració entre els municipis i una major eficiència en la prestació de serveis supramunicipals, com és el cas de serveis socials o la recollida de la brossa, per exemple. Jo no dic que no pugui milorar-se el seu funcionament en alguns aspectes, però els consells tenen raó de seguir existint en comarques petites i rurals com la nostra. Una altra cosa completament diferent és que al Barcelonès tingui sentit un Consell Comarcal…
I què els diu la Generalitat sobre això?
Sembla que ho entenen. Així ens han dit quan n’hem parlat amb els representants del Govern.
Aquesta entrevista tindrà una segona part on Cèsar López parla d’assumptes d’actualitat de la comarca com el Topograpo, la Carta del Paisatge i la presència del Priorat al Corte Inglés, entre d’altres assumptes.