Cèsar López: “Les institucions no tenim ara cap altra fórmula que posar-hi imaginació i ganes de treballar”

Cèsar López: “Les institucions no tenim ara cap altra fórmula que posar-hi imaginació i ganes de treballar”

Entrevista al President del Consell Comarcal del Priorat (II)
18-12-2012
Cesar Lopez.jpg

Segona part de l’entrevista al president del Consell Comarcal del Priorat, on fa balanç de la legislatura i parla, entre d’altres assumptes, de la necessitat d’anar a una amb els municipis, del Topograpo, la Carta del Paisatge i altres iniciatives que s’han impulsat des de la institució.

La situació general és crítica… Com afronta el dia a dia el Consell Comarcal?

D’entrada, esforçant-nos per garantir els serveis bàsics de la institució (serveis socials, transport escolar, assistencia tècnica als municipis…), com ja dèiem. I després, avui dia, des de les institucions no hi ha cap altra fórmula que posar-hi imaginació i ganes de treballar i de fer tot el que puguem sense grans recursos.

Com ara?

Un bon exemple és haver organitzat, des del Consell Comarcal, l’exposició i venda de productes del Priorat al Corte Inglés de Tarragona durant quinze dies. Gràcies a això, 255 marques, 46 cellers de Priorat, 34 de Montsant, 11 marques oleícoles i altres 11 empreses gastronòmiques, tots de la comarca, han tingut oportunitat de donar-se a conèixer…

I quina valoració en fa?

Bona, perquè més enllà que n’hi hagués qui vengués més o menys, l’important és que durant quinze dies vam donar a conèixer el nom del Priorat associat a productes gastronòmics de qualitat. I aquest és un dels camins de futur… Per això, de cara al mes de febrer, estem convidats al Corte Inglés de la Diagonal de Barcelona, junt a d’altres comarques, i aquest cop ha estat el propi centre comercial el que ha pres la iniciativa.

Tot el que pugui fer-se a baix cost és benvingut…

És que no en podem fer de miracles! Tenim els recursos que tenim a la institució, l’imprescindible per fer funcionar la màquina dia a dia… Un altre exemple, per petit que sigui: ha estat gràcies a una gestió del Consell que s’ha senyalitzat, a la carretera N-420, l’entrada al Priorat, tant quan vens de Reus com de Móra…

No ho estava?

No. Era de les poques comarques que no tenia rètols comarcals a la Nacional… Exemples com aquest n’hi podria posar molts.

Un altre.

Estem negociant amb Transports de la Generalitat que hi hagi canvis en les zones de transport públic a partir de les quals es regulen els preus dels autobusos de línia.

Per què?

Perquè ara, quan tu agafes un atobús i vas a Reus, per exemple, a la força pagues el pas per una zona extra, en tant que el terme municipal de Pradell de la Teixeta es va incorporar a una altra zona del Baix Camp.

I surt més car?

Sí. Tal com està dissenyat ara, cada cop que passem per Pradell en autobús, paguem uns cèntims de més. Com si fos un peatge invisible.

I quin sentit té, això?

Cap. Per això demanen que es modifiquin les zones de transport.

Més accions?

Estem treballant molt al costat dels ajuntaments de Torroja, Porrera, Gratallops i Poboleda en relació a la xarxa d’abastament d’aigües del Topograpo. Estem en això colze a colze i coincidim plenament amb els arguments que defensen els ajuntaments.

És una llarga història, aquesta, oi?

Ve de molt lluny i cal seguir-hi molt atents perquè ja veurem què acaba fent l’ACA… En tot cas, des del Consell hem d’estar al costat dels municipis i més encara en casos com aquest en què allò que està en joc són necessitats bàsiques com el subministrament d’aigua de boca.

I la Carta del Paisatge finalment aprovada? Ara què?

La Carta del Paisatge no és el final de res, això cal que tots ho tinguem molt clar. La Carta del Paisatge és una eina de gestió que acabarà sent allò que vulguem la gent de la comarca… Això només ha estat un primer pas i ara cal que seguim treballant en defensa de l’excel·lència del territori i del paisatge, que és un patrimoni de primer ordre de cara al futur.