Continuïtat de l’acord de col·laboració entre Benestar Social i el Consell Comarcal

Continuïtat de l’acord de col·laboració entre Benestar Social i el Consell Comarcal

07-08-2014

El Departament de Benestar Social i Família i els consells comarcals han renovat l’Acord marc de col·laboració entre Generalitat de Catalunya i els ens locals. El manteniment de les mesures de lluita contra la pobresa i del pressupost destinats a ajudes d’urgència social són alguns dels aspectes més destacats d’aquest acord.

En conjunt, el Departament de Benestar Social i Família dota enguany els consells comarcals i els ajuntaments de més de 20.000 habitants del Camp de Tarragona amb 14,1 milions d’euros per tal de finançar serveis socials bàsics i especialitzats, lluitar contra la pobresa i impulsar programes de reforç de la cohesió social i de promoció de la igualtat.

El text adapta al context actual alguns dels criteris i objectius establerts en l’Acord marc 2012-2015 que permet planificar coordinadament la prestació dels serveis socials bàsics i els serveis especialitzats així com altres programes de benestar social i polítiques d’igualtat, famílies amb infants, gent gran, persones amb discapacitat, infants i adolescents, persones amb problemes de drogodependències, persones afectades pel VIH/Sida o persones immigrades, entre d’altres.

D’altra banda, aquest any el contracte programa també incorpora els serveis dels consells comarcals en matèria de joventut. Això permet agrupar tots els canals de finançament del Departament als ens locals en el contracte programa i consolidar-lo en l’instrument bàsic de relació entre el Departament i l’Administració local.

La directora dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Tarragona, Anna Vendrell, ha destacat que “la signatura d’aquest acord garanteix i reforça la resposta conjunta de la Generalitat i dels ens locals i comarcals davant les situacions provocades per la situació econòmica actual” i ha posat en valor l’esforç que s’està fent des dels ajuntaments i els ens comarcals per donar continuïtat a la prestació dels serveis adreçats a les persones en situació de vulnerabilitat social, especialment famílies amb menors.

Per la seva part, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, considera que, en aquests moments, les mesures previstes en aquest acord “són essencials per garantir la lluita contra els desequilibris ocials que la crisi ha produït i, per tant, cal que seguim mantenint una estreta col·laboració entre totes les administracions del país, des del Govern a l’Ajuntament més petit”.

Les accions que s'inclouen en el contracte programa, i per a les quals rep aquest finançament l'ens comarcal, són les relacionades amb:

  1. el transport adaptat
  2. els programes de servei d'atenció domiciliària social i de dependència
  3. el programa d'acollida i integració per a persones estrangeres immigrades
  4. el servei d'integració familiar en família extensa
  5. el servei d'informació i atenció a la dona (SIAD)
  6. programa d'atenció social i educativa en situacions de risc
  7. plans de desenvolupament comunitari i
  8. altres d'ajut per a urgències socials i per a dones que es troben en situació de violència, a més dels programes de Joventut i de centres oberts ja esmentats