Agricultura reconeix l'esforç del món rural pel seu compromís social i mediambiental amb el territori
Agricultura reconeix l'esforç del món rural pel seu compromís social i mediambiental amb el territori
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha lliurat avui a Falset els certificats de reconeixement a les 77 petites i mitjanes empreses que han participat en el programa de Gestió Sostenible Rural implementant accions de millora en la seva gestió econòmica, ambiental i social, que derivaran en una millorar del seu entorn.
L’acte d’avui, ha dit el conseller, "vol ser un símbol de reconeixement a l’important esforç que estan fent les empreses del món rural català per garantir no només la seva sostenibilitat econòmica en un moment realment difícil, sinó a més per fer-ho amb un total compromís cap a la seva responsabilitat social i mediambiental amb el territori.”
Des del 2009 fins a l’actualitat, el projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural (2009-2013) ha promogut la integració voluntària de polítiques de responsabilitat social empresarial a 350 petites i mitjanes empreses dels territoris rurals, beneficiàries d’ajuts Leader del PDR de Catalunya, com a fórmula per garantir la seva sostenibilitat i, per extensió, la del territori, convertint-se com el programa públic de foment de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE) a la petita i mitjana empresa més important de l’estat espanyol.
Això significa que, entre les convocatòries d’ajuts Leader de l’actual període els tècnics d’aquests grups han acompanyat, assessorat i implantat el projecte Gestió Sostenible Rural a pràcticament un 20% del total d’empreses que han optat a un ajut Leader.
El conseller ha explicat que les empreses han valorat molt satisfactòriament el programa. D’acord amb una enquesta realitzada recentment a les pimes participants: un 62% dels enquestats han manifestat que han progressat notablement en la gestió de la seva responsabilitat amb l’entorn i les persones. Així, un 33,96% assegura que ho ha fet perquè és una forma de gestió vinculada als seus propis valors corporatius; un 30,19%, perquè els clients els ho valoren, i un 15,09%, perquè els aporta avantatge competitiu. Pelegrí també ha donat la dada referent a les principals pràctiques de responsabilitat, que, segons els mateixos enquestats, se situen fonamentalment en l’àmbit ambiental (30,28%) i laboral (22,94%).
Pelegrí ha recordat que “la Gestió Sostenible Rural ha estat impulsada des de l'inici pel Departament d’Agricultura, que va incorporar el foment de la Responsabilitat Social Empresarial en els territoris rurals dins les línies estratègiques del PDR 2007-2013 i en el mateix procediment de gestió dels ajuts Leader. Perquè considerem que promoure la Responsabilitat Social Empresarial en les petites i mitjanes empreses dels territoris rurals pot suposar que les nostres empreses i activitats econòmiques estiguin molt més preparades per anticipar-se als canvis que requereixi el mercat i per tant millorin la seva competitivitat i també contribueixin a la valorització i cohesió social del territori.”
En aquest context, ha assegurat el conseller d’Agricultura, “el Departament ha optat per afavorir amb majors recursos del PDR les inversions d’aquelles empreses i activitats econòmiques que aposten per contribuir al desenvolupament responsable i equilibrat del territori”, i ha ressaltat la importància de comptar, en aquest projecte, amb el suport i la col·laboració de l’organització internacional Global Reporting Initiative (GRI), “amb qui vam signar un conveni perquè aquestes empreses que caminen cap a l’excel·lència posin en valor les seves organitzacions publicant memòria de sostenibilitat.”
Vi+Net, un pas cap a la reducció de gasos d’efecte hivernacle en el sector vitivinícola
D’altra banda, en el marc d’aquest projecte, i per primera vegada, 50 cellers de 8 DO catalanes, a través del projecte Vi+Net han pogut conèixer la seva petjada de carboni i intentar abordar un dels reptes més importants en què ens enfrontem com a societat, que és la mitigació i la reducció dels gasos d’efecte hivernacle (GEH).
El resultat del treball ha suposat la certificació de 22 ampolles de vi i l’estimació del càlcul de la petjada de CO2 en 25 ampolles més. També ha permès elaborar una eina de càlcul i un manual de bones pràctiques que estarà a disposició dels cellers que hi estiguin interessats.
Vi+Net és un projecte molt lligat a la Responsabilitat Social Empresarial, que sorgeix de la iniciativa de cooperació estatal “+VINO-CO2”, desenvolupada durant el anys 2010 a 2013. De fet, el projecte incideix sobre un dels aspectes o compromisos que qualsevol empresa responsable ha d’assumir: la mitigació o reducció dels gasos d’efecte hivernacle.
Aquesta iniciativa pren forma, amb l’objectiu de contribuir a mitigar i reduir els gasos d'efecte hivernacle (GEH) en el sector vitivinícola –un dels principals causants del canvi climàtic i un dels problemes mediambientals de més incidència–, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, a través dels projectes de cooperació, i en la qual està representat tot l’àmbit geogràfic català ja que en formen part els nous grups d’acció local.
El conseller d’Agricultura ha assegurat que "el projecte Vi+Net pretén que els petits cellers coneguin la seva petjada de CO2 i que es comprometin en la reducció de GEH". A més, també s’insta que participin activament en la lluita contra les conseqüències del canvi climàtic.
D’altra banda, Pelegrí ha insistit que “l’objectiu general de Vi+Net és la millora del medi ambient i la generació d'ocupació. Igualment, es vol valoritzar el medi rural fomentant pràctiques que mitiguin l'emissió de gasos d'efecte hivernacle (GEH) en el sector vitivinícola, i demostrant que les pràctiques tradicionals també contribueixen a reduir l'emissió d’aquests gasos.”
Finalment, ha conclòs que “aquesta millora mediambiental generarà un valor afegit a la producció de vi, i ajudarà a fer que el sector avanci en la qualificació mediambiental dels seus productes com un valor afegit que els permetrà consolidar-se en els mercats més exigents. Esperem que aquest projecte posi el seu granet de sorra per intentar abordar el repte al qual s'enfronta el conjunt de la societat actual, el de mitigar i reduir els gasos d'efecte hivernacle.”