Dilluns vinent, a la Morera de Montsant, jornada sobre “Turisme i territori sostenible al Priorat”

Dilluns vinent, a la Morera de Montsant, jornada sobre “Turisme i territori sostenible al Priorat”

La jornada està organitzada pel Parc Natural i el DAAM, amb la col·laboració de la Taula de la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco
30-10-2014

“Turisme i territori sostenible al Priorat” és el títol de la jornada oberta que se celebrarà dilluns vinent a la seu del Parc Natural de Montsant i que, entre d’altres coses, proposa un debat obert sobre “quin model turístic volem per al Priorat?”. La jornada està organitzada pel Parc Natural de la Serra de Montsant i pel Departament d’Agricultura (DAAM) de la Generalitat, amb la col·laboració de  la Taula que impulsa la candidatura del paisatge agrícola del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco (i que integren el Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona i l’associació Prioritat).

La jornada que es planteja té un gran interès per a la candidatura prioratina a la Unesco, atès que ja s’ha entrat en la fase final de la redacció del document definitiu, i s’és de ple en el procés de reflexió sobre l’encaix legislatiu de la candidatura i el seu pla de gestió, una eina que és del tot necessària per complir amb els requisits de la Unesco.

Des d’aquesta perspectiva, el debat que es proposa sobre el model territorial, els diferents exemples de gestió turística sostenible i la presència de tècnics del Parc Nacional de Cinque Terre (Itàlia), declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, tenen un enorme interès i són del tot oportuns per al territori. La jornada vol ser el punt de partida d’un fòrum obert sobre quin model turístic es consensua, des del territori, per a un paisatge que aspira a ser reconegut per la Unesco

La jornada té prevista la seva hora d’inici sobre les 8.30 del matí, quan es faran les inscripcions i el lliurament de la documentació.

A les 9.00 serà el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, l’encarregat de fer l’acte benvinguda i donar el tret de sortida.

A les 9.15, s’ha programat la intervenció de Josep Capellà, consutor de DCB Turisme i Desenvolupament Local, que parlarà sobre “Turisme i oportunitats en espais naturals protegits”.

Després d’una pausa, a les 11.00 serà el torn de Mateo Perrone, tècnic del Parc Nacional de Cinque Terre, que parlarà sobre l’experiència d’aquest territori en la gestió del seu paisatge cultural.

A les 12.30, la següent intervenció durà per títol “Gestió sostenible rural al Parc Natural de Montsant”, a càrrec de la coordinadora del Parc, Neus Miró, i del consultor turístic David Esteller.

El debat sobre ““quin model turístic volem per al Priorat?” tindrà lloc sobre les 13.15, mentre que es preveu que la jornada s’acabi a les 14 hores.

Presència de la candidatura a la Festa del Vin Blanc

D’altra banda, la candidatura del paisatge agrícola del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco també tindrà presència, mitjançant un stand informatiu, a la 6a Festa del Vin Blanc de la Morera de Montsant, que tindrà lloc aquest diumenge (2 de novembre) a la Cartoixa d’Escaladei. Un acte que inclou, per segon any consecutiu, la Mostra de Vins Dolços i Rancis de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat i que compta amb la participació de diversos cellers de la zona.

L'acte es portarà a terme dins el recinte de la Cartoixa a partir de les 10:00 h i fins les 14:00 h del diumenge 2 de novembre. Els drets d'accés i degustació seran de 10 euros i permetran visitar el conjunt del recinte monumental de la Cartoixa d'Scala Dei, que inclou els espais restaurats i inaugurats fa pocs mesos. Com l'any passat, es reservarà un espai a diferents expositors perquè facin mostra i degustació de productes locals i artesania. Durant el matí, la cuinera reusenca Mariona Quadrada realitzarà un taller gastronòmic a l'entorn de la cuina local i amb vi del Priorat.