El Priorat tornarà a ser escenari del festival Tarraco Viva els dies 8 i 9 de maig

El Priorat tornarà a ser escenari del festival Tarraco Viva els dies 8 i 9 de maig

Aquest dimecres 29 d’abril es presenta a Falset “Bacchanalia, misteris de Dionysos”, una recreació històrica que es durà a terme a Porrera i que connecta la cultura clàssica i la cultura del vi
27-04-2015

La comarca del Priorat tornarà a ser aquest any escenari del Festival Tarraco Viva, amb l’activitat “Bacchanalia, misteris de Dionysos”. Aquesta recreació històrica se centra en la figura de Bacus, déu del vi, i es durà a terme els dies 8 i 9 de maig a Porrera. La iniciativa és fruit de la col·laboració entre el festival, l’Ajuntament de Tarragona, el Consell Comarcal del Priorat i l’associació Priorat Enoturisme.

La comarca ja va acollir una activitat de Tarraco Viva en l’edició de 2014. Però si l’any passat va ser Falset la població escollida, en aquesta ocasió ha estat Porrera. Hi haurà dues representacions. Una primera el divendres 8 de maig a les 20.30 hores (en català) i una segona el dissabte 9 de maig a la mateixa hora (en castellà). En tots dos casos, l’activitat tindrà lloc als baixos de la casa rural Cal Porrerà, un antic celler original de voltes de palmera.

La recreació, que se centra en els rituals mistèrics d’aquest déu que també s’associa amb l’inframón, anirà a càrrec de Nemesis (una cooperativa de Tarragona dedicada a la realització de treballs arqueològics i de difusió cultural) i Ludi Scaenici (una formació especialitzada en la música i la dansa de l’antiga Roma).

Com afirmen els organitzadors en el programa: “Malgrat l’absència de restes arqueològiques d’època romana al Priorat, aquest territori, per mitjà del vi, ens connecta amb tota la cultura clàssica a través d’una de les seves manifestacions més grans: els mites i les construccions simbòliques entorn de la figura de Dionís, el déu del vi”. Així, Bacchanalia connecta la cultura clàssica dels mites i les construccions simbòliques amb la cultura del vi, arrelada a la comarca del Priorat. De fet, els organitzadors afirmen que “el Priorat és el millor escenari per endinsar-se en les malifetes d’aquest déu de l’alegria i la joia de viure”.

Pel que fa a la part prioratina, la iniciativa respon a l’interès del Consell Comarcal del Priorat i de l’associació Priorat Enoturisme, que aplega una cinquantena d’empreses de la comarca (agències de viatges, allotjaments, cellers, molins d’oli, restaurants, empreses d’activitats). L’objectiu és segons Isabel Vilà, presidenta de Priorat Enoturisme, “oferir una experiència completa que, a partir d’aquesta activitat de Tarraco Viva, endinsi els visitants en la comarca del Priorat i els lligams que manté amb el vi i la seva cultura”. Pel que fa al president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia,  afirma: “aquesta col·laboració s’emmarca en l’estratègia de potenciació de la comarca, que passa per un desenvolupament turístic de qualitat que no pot oblidar el relat i el vessant cultural”.

PRESENTACIÓ PÚBLICA

La presentació de “Bacchanalia, misteris de Dionysos” tindrà lloc aquest dimecres 29 d’abril a les 18.00 hores a la seu del Consell Comarcal del Priorat, a Falset

Aquest dimecres 29 d’abril, a les 18h i al Consell Comarcal del Priorat, es presentarà “Bacchanalia, els misteris de Dyonisos”. La presentació anirà a càrrec de Magí Seritjol, director del Festival Tarraco Viva; de Patrícia Anton, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona; Isabel Vilà, presidenta de l’associació Priorat Enoturisme, i Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat.

ELS PARTICIPANTS

NEMESIS SCCL és una cooperativa de Tarragona dedicada a la realització de treballs arqueològics i de difusió cultural (reconstrucció històrica, tallers i visites arqueològiques). Nascuda l’any 1999, portem 15 anys participant activament a Tàrraco Viva des de la seva primera edició. Al Festival realitzem tota mena d’activitats orientades a donar a conèixer el patrimoni romà de la ciutat. Hem dinamitzat l’espai del Fòrum de la Colònia Tàrraco, recreant les diferents activitats que podien desenvolupar-se a la Basílica Jurídica i a la zona urbana. També, recreem espectacles amfiteatrals en col·laboració amb els grups italians Ludi Scaenici i Ars Dimicandi. Des de fa uns anys, gran part de la nostra activitat al Festival s’ha centrat  a recrear aspectes de la religiositat romana, des de la practicada dins l’àmbit domèstic fins a la religió estatal, a més de recrear altres aspectes vinculats a l’esfera de les creences del món antic, com ara les supersticions, la màgia i els cultes mistèrics.

LUDI SCAENICI va ser creat per Cristina Majnero i Roberto Stanco. Tots dos han investigat en aquest camp durant molts anys i han col·laborat, entre d’altres, amb la Dra. A. M. Liberati, directora del Museo della Civilità Romana i amb la Dra. M. P. Guidobaldi. Han compost les músiques del CD ROM Viatge virtual a l’antiga Roma editat per Mondadori New Media i han format part del grup Synaulia amb el qual varen gravar dos CD per a Amiata Records. També han fet molts concerts, tant a Itàlia com a d’altres països.

La música i la dansa de l’antiga Roma, amb unes acurades reconstruccions d’instruments basades en les restes arqueològiques (de Pompeia principalment) i un treball de recerca sobre història de la música fan d’aquest grup una referència internacional en aquest camp.