El Priorat se suma al manifest en defensa del tren

El Priorat se suma al manifest en defensa del tren

El servei ferroviari i els danys que ocasiona la fauna salvatge a l’agricultura, punts destacats del ple del Consell Comarcal i el Consell d’Alcaldes
08-11-2016

El Consell Comarcal del Priorat, reunit en sessió plenària, i el Consell d’Alcaldes de la comarca van aprovar ahir a la tarda una moció d’adhesió al “Manifest en defensa del ferrocarril al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”, davant el deteriorament progressiu del servei i les línies de tren per la manca d’inversions. El Consell d’Alcaldes també va posar sobre la taula una moció en relació a la proliferació de danys a l’agricultura causats per les elevades poblacions de fauna salvatge al Priorat i en la qual es demana al Govern de la Generalitat l’aprovació d’una nova llei de caça.

Pel que fa a la moció relativa al ferrocarril, el text aprovat pel Consel Comarcal i el Consell d’Alcaldes constata que “en el seu recorregut per la demarcació s’han detectat 26 trams on els trens han de reduir la velocitat pel mal estat de les vies o la catenària. Les incidències i les avaries són cada cop més freqüents, el retards s’han fet crònics, i el temps de recorregut entre les estacions augmenta”. L’argumentació també afegeix que “el material mòbil cada cop és més vell –hi ha combois que tenen més de quaranta anys de servei– i la seva renovació s’està fet molt lentament”, cosa a la qual cal afegir el deteriorament de les estacions i la continua reducció de personal encarregat dels serveis i manteniment.

El servei ferroviari és vital per a una comarca mal comunicada per carretera i amb una població força envellida com és el Priorat. En paraules del president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, “cal que tinguem en compte que la línia de tren entre Móra la Nova i Reus sempre ha estat fonamental per a la mobilitat a la comarca i, alhora, que el tren passa per ser un mitjà de futur en un món que ens demana que anem renunciant al tramsport en cotxe per raons de sostenibilitat”. Garcia afegeix que “hem passat en pocs anys d’un missatge que ens deia que la del Camp de Tarragona anava camí de convertir-se en la segona conurbació de Catalunya a veure com el servei ferroviari es va deteriorant sense posar-hi solució”.

La moció també constata que “la poca fiabilitat i el mal servei està obligant a moltes persones a cercar altres mitjans de transport per desplaçar-se de manera que els serveis regionals han perdut ja un vint per cent d’usuaris en deu anys”.

Suport als ajuntaments investigats

El mateix ple del Consell va aprovar ahir una altra moció en la qual es dóna suport a la convocatòria d’un referèndum, el procés constituent i els ens locals i electes investigats per processos relacionats amb la sobirania”.

En el seu tercer punt, la moció mostra “tot el suport als ajuntaments i electes investigats per la justícia per haver promogut i facilitat l’exercici del dret a decidir, la defensa de la independència de Catalunya o per qualsevol altra expressió de les seves opinions polítiques de forma pacífica, lliure i democràtica”.

Fauna salvatge

Pel que fa a la moció en relació a “la proliferació de danys a l’agricultura causats per les elevades poblacions de fauna salvatge al Priorat”, el Consell d’Alcaldes va aprovar-la per unanimitat i la intenció és donar-li trasllat no tan sols als organismes competents sinó també als consells comarcals de comarques que pateixen un problema similar. La moció comença demanant al Govern de la Generalitat “l’aprovació d’una llei de caça amb un nou plantejament de gestió i noves eines i mesures, implementar-les mitjançant un pla d’actuació concret, fer-ne un seguiment amb l’objectiu de reduir i mantenir les poblacions de fauna a nivells adequats d’acord amb la capacitat del medi natural i agrari per albergar-les i que siguin compatibles amb la producció agrària”.

En el seu segon punt, s’insta el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que dugui a terme “una gestió eficaç de la fauna en les zones de caça controlada i les zones de seguretat i que estableixi les mesures necessàries per assegurar per mantenir les poblacions a un nivells que siguin compatibles amb la producció agrària i adequats d’acord amb la capacitat del medi natural per albergar-les”.

En el seu tercer punt, la moció també demana al Govern que faciliti “les actuacions excepcionals que sol·licitin els pagesos afectats directament o les societats de caçadors o altres titulars cinegètics resolent les sol·licituds d’autoritzacions excepcionals amb rapidesa”.

Finalment, el text vol reconèixer explícitament “el paper i la tasca duta a terme per les societats de caçadors de la comarca del Priorat, com a principals agents de control de les poblacions de fauna salvatge, principalment de senglars, que estan molt per sobre del que seria òptim, posant en risc les explotacions agrícoles del Priorat”.