La consellera d’Agricultura es mostra receptiva a la proposta prioratina sobre fauna salvatge
La consellera d’Agricultura es mostra receptiva a la proposta prioratina sobre fauna salvatge
La consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, va visitar ahir la comarca del Priorat i es va mostrar receptiva amb la proposta prioratina de revisar l’actual Llei de caça per combatre la proliferació de danys a l’agricultura causats per les elevades poblacions de fauna salvatge. De fet, la consellera va manifestar –en una reunió mantinguda al Consell Comarcal del Priorat– que la petició de la comarca encaixa plenament amb les línies de treball que sobre la fauna salvatge treballa la conselleria actualment.
La llarga visita de la consellera a la comarca tenia com a objectiu fer-se una composició de lloc dels principals projectes i inquietuds agràries que ara mateix té la comarca. El recorregut es va iniciar a Porrera vora les 10 del matí, on la consellera es va entrevistar amb representants de l’Ajuntament i, posteriorment, va fer una visita al celler Vall Llach. Seguidament, es va traslladar a Falset, on va desplaçar-se a l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
En acabar, va ser el torn del Consell Comarcal del Priorat, on va mantenir una reunió de treball amb el president i el vicepresident de la institució, Joan Carles Garcia i Jordi Sabaté, respectivament. A la seu del Consell Comarcal, la consellera també va trobar-se amb representants de l’associació Prioritat, que impulsa la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial. El recorregut també va dur Serret a l’Ajuntament de Falset i la Cooperativa Falset-Marçà. Ja a la tarda, el llarg periple comarcal va finalitzar a Capçanes, amb una visita a l’Ajuntament i el Celler.
Diferents assumptes comarcals
Pel que fa a la reunió que Serret va mantenir al Consell Comarcal del Priorat, es van posar damunt la taula diversos assumptes d’interès per a la pagesia i el projecte agrari del conjunt del Priorat. La necessitat de polítiques i plataformes de promoció dels productes de proximitat, el projecte comarcal de banc de terres, la falta de relleu generacional entre la pagesia i la candidatura de la comarca a Patrimoni Mundial de la Unesco van ser algunes de les qüestions que, finalment, van abordar-se.
Serret es va mostrar molt receptiva amb la moció que aquesta mateixa setmana han aprovat el Consell Comarcal i el Consell d’alcaldes i en què es demana “l’aprovació d’una llei de caça amb un nou plantejament de gestió i noves eines i mesures, implementar-les mitjançant un pla d’actuació concret, fer-ne un seguiment amb l’objectiu de reduir i mantenir les poblacions de fauna a nivells adequats d’acord amb la capacitat del medi natural i agrari per albergar-les i que siguin compatibles amb la producció agrària”.
La moció, aprovada per unanimitat, vol traslladar-se no tan sols als organismes competents sinó també als consells comarcals de comarques que pateixen un problema similar. La moció insta el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que dugui a terme “una gestió eficaç de la fauna en les zones de caça controlada i les zones de seguretat i que estableixi les mesures necessàries per assegurar per mantenir les poblacions a un nivells que siguin compatibles amb la producció agrària i adequats d’acord amb la capacitat del medi natural per albergar-les”.
En el seu tercer punt, la moció també demana al Govern que faciliti “les actuacions excepcionals que sol·licitin els pagesos afectats directament o les societats de caçadors o altres titulars cinegètics resolent les sol·licituds d’autoritzacions excepcionals amb rapidesa”.
Finalment, el text vol reconèixer explícitament “el paper i la tasca duta a terme per les societats de caçadors de la comarca del Priorat, com a principals agents de control de les poblacions de fauna salvatge, principalment de senglars, que estan molt per sobre del que seria òptim, posant en risc les explotacions agrícoles del Priorat”.